Nu este săptămână în care să nu aflăm despre noi furturi de terenuri din domeniul public al statului român. În materialul de faţă veţi vedea cum o astfel de hoţie este dublată de altă infracţiune, anume defrişarea unui crâng întreg din sectorul 6.
Pe data de 5 august 2020 un club sportiv din Capitală, ACS Arena Academy, a cerut aviz de la Primăria Municipiului Bucureşti pentru toaletarea unor arbori de pe strada Fabricii, nr. 30, sector 6, din apropierea unui stadion. Avizul pentru toaletare a fost dat de PMB pe data 27 august 2020 şi prevedea clar că se acceptă doar tăieri ale unor ramuri ce sunt în exces şi dăunează copacilor şi doar tăierea completă a 9 arbori uscaţi, în locul acestora urmând să fie plantaţi alţi 9 arbori tineri. În ciuda acestui aviz foarte clar pentru ACS Arena Academy toaletarea a însemnat tăierea la ras a 40 de arbori viguroşi. Locatarii din vecinătatea acestei mini pădurici defrişate au alertat autorităţile şi astfel s-a aflat de o ilegalitate şi mai mare. Terenul pe care era micul crâng aparţine statului român şi este domeniu public. În anul 2001 Ministerul Transporturilor a încheiat un contract de concesiune gratuită a acelui teren către Metrorex SA, având în vedere că în imediata vecinătate este Depoul Ciurel. La rândul ei Metrorex SA a pus acel teren la dispoziţia sindicatului de la Metrorex – Unitatea-Sindicatul Liber din Metrou (USLM) + tot gratuit, pentru a desfăşura pe el activităţi recreaţionale pentru angajaţii Metrorex. Mai departe, printr-un şir de ilegalităţi, terenul primit gratuit de la stat de către Metrorex SA şi pus la dispoziţia Sindicatului Metrotrex (USLM), a fost subconcesionat către ACS Arena Academy. Cine l-a concesionat? În primul rând Metrorex SA nu a avut cunoştinţă despre această subconcesionare, sindicatul făcând din câte se pare un acord ascuns, în afara legii. Sindicatul Metrorex – USLM a acordat ACS Arena Academy un drept de administrare asupra bazei sportive Depoul CIUREL de pe terenul domeniu public al statutului prin Contractul de parteneriat nr. 178/22.07.2020. Adică cu doar două săptămâni înainte ca ACS Arena Academy să ceară toaletarea crângului.
Conform legii în vigoare la data încheierii contractului de concesiune nr. MM/4793 din 27.09.2001, Legea 219/1998 privind regimul concesiunilor, art. 28, alin. (6) ”In toate cazurile contractul de concesiune va menţiona interdicţia pentru concesionar de a subconcesiona, în tot sau în parte, unei alte persoane obiectul concesiunii.”.Astfel, METROREX SA, in calitate de concesionar, ar fi fost în imposibilitatea de a ceda un drept de folosinţă către o altă entitate, nici măcar sindicatului Metrorex – USLM, darămite unui terţ din mediul privat. Apoi, în conformitate cu legile în vigoare, titulari ai dreptului de administrare a bunurilor proprietate publică pot fi doar regiile autonome, autorităţile administraţiei publice centrale sau locale şi alte instituţii publice de interes naţional, judeţean ori local, niciuna dintre aceste calităţi nefiind îndeplinită de ACS Arena Academy. Pentru defrişarea crângului ACS Arena Academy a fost amendată cu 10.000 lei. Dar se impune o anchetă penală serioasă, pentru că cine a subconcesionat fictiv acel teren domeniu public al statului român a comis o infracţiune clară.
Contactat telefonic, domnul Ştefan Paraschiv, noul director al Metrorex SA, ne-a transmis că a alertat autorităţile statului cu privire la această infracţiune şi că “până în acest moment este foarte straniu cum contractul de subconcesionare nu se găseşte nicăieri în cadrul Metrorex SA, ceea ce ridică mari semne de întrebare”. La Oficiul de cadastru pentru acest teren proprietar este STATUL ROMÂN, iar Metrorex SA apare drept concesionar, nicidecum sindicatul Metrorex – USLM.
Va urma