Pandemia a creat niște bariere invizibile, a închis țările UE într-un mod mai drastic decât ar putea-o face frontierele în perioade de normalitate sanitară. Posibilitatea vaccinării și speranța că omenirea va depăși curând etapa aceasta dificilă au dus deja la nașterea unor idei ce vor duce la ștergerea mai accentuată a frontierelor ce încă mai există, fie și formal. Spre exemplu, a fost lansată în Parlamentul European ideea de a avea un spațiu comun, liber pentru cercetare. Un fel de spațiu Schengen extins, care va facilita enorm apariția unor inovații benefice Uniunii Europene.
Eurodeputatul Rareș Bogdan este printre cei care susține această idee, ale cărei avantaje le puteți desluși din declarația sa: “Apreciez eforturile considerabile care se fac de a crea o piață unică fără frontiere pentru cercetare, inovare și tehnologie. Cercetarea și inovarea contribuie în mod direct la prosperitatea și bunăstarea cetățenilor și a societății în general. Bazat pe excelență, competitiv, deschis și orientat spre talente, noul Spațiu European de Cercetare va îmbunătăți peisajul european al cercetării și al inovării, va accelera poziția UE de lider în domeniul digital, va sprijini redresarea de pe urma impactului crizei cauzat de noul coronavirus asupra societății și economiei.
Un nou Spațiu european de cercetare trebuie să urmărească o mai bună coordonare și cooperare între UE, statele sale membre și sectorul privat, să conducă la mai multe investiții în cercetare și inovare, să consolideze mobilitatea cercetătorilor, a expertizei lor și a fluxului de cunoștințe.
Este necesar să acordăm prioritate investițiilor și reformelor în cercetare și inovare și să luăm toate măsurile pentru a îmbunătăți accesul cercetătorilor din întreaga UE la excelență în cercetare.
Sprijin această acțiune și consider că inovarea și cercetarea sunt cruciale pentru abordarea provocărilor cu care ne confruntăm în prezent, urmând să aibă un rol cheie în procesul de redresare economică a Europei.”
O nouă provocare pentru UE: crearea unei piețe unice (spațiu liber) pentru cercetare
[the_ad id="427"][the_ad id="420"]