Guvernul a decis o serie de măsuri menite să ajute atât românii care nu au posibilități financiare cât și antreprenorii.
După o ședință de peste cinci ore, ministrul de Finanțe a a anunțat că de la 1 ianuarie, pe perioada sezonului rece, scade la 5% TVA-ul la energia termică, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituții publice și școli. O altă măsură luată este și TVA-ul scăzut pentru locuințele noi.
„Am stabilit că de la 1 ianuarie 2022, pe perioada sezonului rece, TVA la energie termică va fi de 5%, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituții publice și școli. O altă măsură așteptată a fost TVA redus la 5% pentru locuințe cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Se acceptă TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe. La plafonul de 90.000 de euro nu există o condiționare cu privire la numărul de locuințe”, a declarat Adrian Câciu.
Un alt punct extrem de important pe ordinea de zi a fost reincriminarea unor fapte de evaziune fiscală. Mai exact, românii care nu plătesc impozitul din arendă, cele pe salarii sau dobânzi riscă să stea la închisoare o perioadă de timp cuprinsă între unu şi cinci ani.
Bineînțeles, incluși sunt și românii care nu plătesc impozite pe proprietate intelectuală, cei care nu plătesc impozitul pe dobânzi sau impozite în baza contractelor de activitate sportivă. La aceeaşi categorie se înscriu şi cei care nu plătesc impozit pe dividende, impozit pe pensii, contribuţii la sănătate, contribuţii la pensii, impozit pe salariu, impozit pe jocurile de noroc, contribuţii la fondul de mediu. Termenul de plată este de 60 de zile de la data scadentă, dacă nu, riscă pedeapsa cu închisoarea până la cinci ani, începând cu anul 2022.
Au fost anunțate de asemenea și majorări de la 1 ianuarie. Ministrul de Finanțe a anunțat, cu privire la salarizarea unitară, o prorogare a legii, cu excepția a două sectoare: sănătate și educație. Ingheață și punctul de amendă iar pensiile speciale vor fi și ele înghețate.
Guvernul a aprobat de asemenea ajutorul pentru pensionarii cu venituri de până la 1.600 de lei.Marius Budăi a explicat că ajutorul va fi diferit, în funcție de venituri. Pensia și acest ajutor nu vor depăși 2.200 de lei.
Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acordă astfel:
- 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii şi pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
- ca diferenţă între nivelul de 2.200 lei şi nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii şi beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv.
De exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.
De asemenea, pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti CASS.