Proiect de lege pentru interzicerea sării iodate! Care este motivul

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate, destinată consumului uman, pentru hrana animalelor, precum şi pentru utilizarea în industria alimentară, anunţă formaţiunea, vineri, într-un comunicat.

Potrivit AUR, în România, de peste 25 de ani, în alimentaţia oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. ”Doar concentraţia de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca şi forma de folosire a iodului. În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opţional al acesteia”, precizează formaţiunea.

În industria alimentară fluctuaţia a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate, la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opţională.

”O primă concluzie a unui studiu realizat în 2015 de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România arată că sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an şi 20 de ani, în funcţie de substanţele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. Aceste variaţii ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanţele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. Tot în cadrul studiului au fost punctate efectele negative asupra organismului uman, ca urmare a folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate: suprasolicitarea rinichilor şi a altor organe interne, disfuncţii tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice şi apariţia obezităţii, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzaţii permanente de cald (ce au ca efect intoleranţa la cald), tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate şi nervozitate, tireotoxicoză”, spune AUR.

Partidul mai arată că ”românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care este de 5 grame de sare”.

”Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populaţia adultă a ţării noastre – precum şi numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale”, mai afirmă AUR în comunicat.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI