Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se îndreaptă către Washington

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi în drum spre Washington, unde ar urma să se întâlnească, miercuri, cu preşedintele Joe Biden şi posibil să se adreseze Congresului, relatează CNN şi „Washington Post” care citează surse din administraţie şi din legislativul american. Preşedintele SUA, Joe Biden, a publicat o declaraţie în care anunţă că preşedintele Volodimir Zelenski vine miercuri la Casa Albă, iar apoi se va adresa plenului Congresului, informează „The Guardian”.

 Această vizită în Statele Unite ar fi prima deplasare a lui Zelenski în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti, în luna februarie, şi comportă o serie de riscuri de securitate, de aceea planurile nu sunt confirmate oficial şi s-ar putea schimba.

Într-o scrisoare transmisă marţi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, le-a cerut membrilor Congresului să fie prezenţi miercuri seara în legislativ. „Vă rugăm să fiţi prezenţi pentru o concentrare foarte specială asupra democraţiei”, a scris ea, fără a da alte detalii.

Zelenski a primit la Kiev o serie de lideri străini de la începutul războiului, iar el personal a vizitat trupele în întreaga ţară, marţi deplasându-se chiar într-un punct fierbinte al frontului, la Bahmut. Zelenski vorbeşte frecvent la telefon cu liderii mondiali şi a avut o serie de apariţii prin videoconferinţă la summituri internaţionale, adresându-se în mod similar şi parlamentelor dintr-o mulţime de ţări, dar o vizită-surpriză într-o ţară străină ar marca o premieră de la  începutul războiului şi ar semnala, totodată, importanţa relaţiei Ucrainei cu SUA, care a jucat un rol principal în furnizarea sprijinului militar pentru Kiev, comentează BBC.

Vizita la Casa Albă, care nu a fost încă perfectată şi ar rămâne într-un format restrâns, din cauza riscurilor de securitate, va include o întâlnire cu preşedintele Joe Biden şi cu oficiali de la vârful administraţiei şi este planificată să coincidă cu intenţia administraţiei de a trimite Ucrainei un nou pachet de asistenţă pentru apărare. Joe Biden va anunţa în timpul preconizatei vizite o asistenţă suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei, o creştere semnificativă a ajutorului, care are în prim-plan sistemele de rachete Patriot, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul anunţ referitor la ajutorul acordat Ucrainei se va adăuga celor aproape 20 de miliarde de dolari oferiţi de SUA ca asistenţă de securitate de la începutul invaziei ruseşti şi va veni în acelaşi moment în care legislatorii americani analizează o propunerea de cheltuieli guvernamentale de amploare care include un ajutor de urgenţă suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI