Şapte persoane ucise într-o operaţiune a poliţiei pentru prinderea unor deţinuţi care au evadat

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Şapte persoane au fost ucise luni la Ciudad Juarez, în nordul Mexicului, într-o operaţiune a poliţiei pentru a-i găsi pe deţinuţii care evadaseră cu o zi înainte în urma atacului asupra unei închisori, atac ce s-a soldat cu 19 morţi, dar şi cu evadarea mai multor deţinuţi, între care liderul unei bande, relatează AFP.

Bărbaţi înarmaţi au atacat duminică dimineaţa centrul de detenţie din oraşul de la graniţa cu SUA. Traficanţii au venit în vehicule blindate şi au atacat duminică în zori, în timp ce familiile deţinuţilor aşteptau să-şi viziteze rudele în noaptea de Anul Nou.

Ministrul mexican al apărării, Luis Cresencio Sandoval, a anunţat că zece gardieni, şapte deţinuţi şi doi atacatori au murit în atacul de duminică, atribuit traficanţilor de droguri. Paisprezece deţinuţi şi un gardian au fost răniţi, iar cinci atacatori au fost capturaţi, a declarat Luis Cresencio Sandoval. De asemenea, 25 de deţinuţi au evadat, între care liderul unei bande aliate cu cartelul Juarez în războiul acestuia împotriva cartelului Sinaloa, condus cândva de Joaquin „El Chapo” Guzman, cel care execută acum o condamnare pe viaţă în Statele Unite.

Ernesto Alfredo Piñon era liderul bandei cunoscute sub numele de El Neto. El era închis din 2009, fiind condamnat la peste 200 de ani de închisoare pentru răpire şi crimă. Indivizi înarmaţi încercaseră deja să îl elibereze în timpul transferului său la închisoare, după arestare. Traficanul a fost rănit atunci în urma atacului.

Închisoarea administrată de guvernul statului Chihuahua a fost scena mai multor încăierări şi revolte. O astfel de revoltă, în martie 2009, s-a soldat cu 20 de morţi, una dintre cele mai sângeroase din istoria ţării. În august 2022, un conflict între bande rivale s-a soldat cu moartea a trei deţinuţi.

Potrivit cifrelor oficiale, Mexicul a înregistrat peste 340.000 de asasinate, majoritatea atribuite organizaţiilor criminale, de la lansarea unei controversate ofensive militare antidrog în decembrie 2006.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI