Zelenski: Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu drone Shahed

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni seara că Ucraina are informaţii potrivit cărora Rusia pregăteşte un atac intens cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană, pentru că regimul de la Moscova are nevoie de „emoţii mobilizatoare” şi a avertizat populaţia că ar putea urma nopţi „destul de agitate”, cerând totodată forţelor de apărare antiaeriană să fie foarte vigilente în perioada următoare.

„Au trecut doar două zile de la începutul anului, iar numărul dronelor iraniene doborâte deasupra Ucrainei este deja de peste 80”, a arătat Volodimir Zelenski. „Acest număr ar putea creşte în viitorul apropiat. Pentru că în aceste săptămâni, nopţile pot fi destul de agitate. Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu (drone) Shahed”, a anunţat preşedintele în mesajul său de luni seara către naţiune.

„Rusia mizează pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic. Dar trebuie să ne asigurăm – şi vom face totul pentru asta – că acest obiectiv al teroriştilor eşuează, ca toate celelalte”, a spus liderul de la Kiev. „Acum este momentul în care toţi cei implicaţi în protecţia cerului trebuie să fie deosebit de atenţi”, a subliniat Zelenski.

El a explicat că regimul rus are nevoie în acest moment de „emoţii mobilizatoare”, pentru că Moscova vrea să demonstreze populaţiei că totul decurge „conform planului”, dar ar pregăti totodată şi o „nouă mobilizare”.

În acest context, Zelenski a arătat că Ucraina are nevoie de succese, de victorii zilnice, fie ele şi „mici”.

„Sarcina noastră este de a oferi Ucrainei în fiecare zi succese, realizări, chiar şi mici, dar victorii asupra teroriştilor şi terorii. Fiecare dronă doborâtă, fiecare rachetă doborâtă, fiecare zi cu energie electrică pentru poporul nostru şi programe minime de întreruperi de curent sunt exact astfel de victorii. Şi fiecare pas înainte al militarilor noştri de pe front, fiecare poziţie salvată sunt astfel de succese care au o importanţă strategică acum”, a punctat preşedintele ucrainean. „Indiferent cât de dificil este acum, trebuie să îndurăm. Pentru ca la sfârşitul acestei ierni să fie mai uşor”, a adăugat Zelenski.

În plan diplomatic, el i-a anunţat pe compatrioţi că a vorbit luni cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar prima tranşă de ajutor macrofinanciar este aşteptată în ianuarie. „Acest lucru este extrem de important în acest moment, când Rusia încearcă să adune noi forţe pentru agresiune”, a subliniat Zelenski.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI