Gabriela Firea: 30% doamne pe listele electorale! Pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor, este absolut necesar să schimbăm mentalităţile învechite

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Senatoarea PSD Gabriela Firea a precizat că au fost discuţii în Consiliul Politic Naţional al partidului despre proiectul de lege aflat în procedură de urgenţă la Senat care vizează ca femeile să ocupe 30% din locurile de pe listele de candidaţi ale partidelor politice, la alegerile locale. Ea a adăugat că este absolut necesară schimbarea mentalităţilor învechite pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor în care trăim.

„30% doamne pe listele electorale! Egalitatea de şanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, iar acest proiect de lege este una dintre priorităţile legislative pentru acest an. Pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor, este absolut necesar să schimbăm mentalităţile învechite. Avem suficiente exemple de femei de succes în politică, afaceri sau administraţie. Am vorbit la Consiliul Politic Naţional al Partidul Social Democrat despre proiectele pe care le vom implementa în acest an la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, dar şi despre şansa pe care o avem în Parlament pentru a îmbunătăţi legile din România. Împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, am iniţiat şi depus la Parlament, la finalul anului trecut, acest proiect de lege extrem important pentru toate doamnele din România prin care asigurăm accesul femeilor în politică, la nivel local. Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidaţi ale partidelor politice, la alegerile locale. Aşadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor”, a scris Gabriela Firea, luni pe Facebook.
 
Ea a mai spus că acest proiect de lege se află în procedură de urgenţă la Senat, a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic şi Social şi de la comisiile parlamentare care au dezbătut până în prezent propunerea.
 
„În curând, va ajunge în dezbaterea plenului Senatului şi la vot. Sunt convinsă că toţi senatorii vor fi de acord că această modificare este necesară. Încă de la începutul mandatului am solicitat modificarea legislaţiei pentru introducerea cotelor de gen în conducerea companiilor de stat. La iniţiativa Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Guvernul a adoptat, în prima şedinţă din 2023, proiectul prin care femeile vor ocupa o treime dintre posturile din consiliile de administraţie ale companiilor de stat şi ale regiilor autonome. Am susţinut mereu că trebuie oferită această şansă doamnelor pentru că avem nenumărate cazuri de femei de afaceri talentate”, a completat Firea.
 
Prim-vicepreşedintele PSD a mai spus că „proiectul din Parlament este necesar având în vedere că în urma alegerilor locale din anul 2020 doar 1 din 10 primari sunt femei şi doar 2 din 10 consilieri locali sau judeţeni sunt doamne”.
 
„Acest procent trebuie crescut pentru a ajunge la nivelul statelor europene. Cele mai multe femei alese la nivel local la ultimele alegeri locale, peste 24% dintre candidate, au fost social-democrate. PSD a susţinut mereu că femeile trebuie să aibă o şansă, dar e nevoie ca toate partidele să facă la fel. Statutul femeilor din societatea noastră trebuie să se schimbe. Doar aşa putem să modificăm ideea că rolul femeii este mai mult casnic. Acesta este extrem de onorant, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent şi de familie şi să aibă şi o carieră de succes!”, a conchis Gabriela Firea.
 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI