Tragedie în Grecia. MAE, notificat despre posibila dispariţie a unui cetăţean român, presupus a fi una dintre victimele accidentului de tren

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, referitor la posibila dispariţie a unui cetăţean român care s-ar fi putut număra printre victimele accidentului feroviar din Grecia, că pe listele disponibile la nivelul autorităţile elene nu a fost identificată o persoană de naţionalitate română, până la momentul de faţă.

MAE a adăugat că, din informaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, procedurile de identificare a persoanelor decedate sunt realizate cu foarte mare dificultate în actualul context.

 „În continuarea precizărilor transmise la data de 1 martie 2023 în legătură cu accidentul feroviar produs în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în cursul aceleiaşi zile, Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgenţă, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariţie a unui cetăţean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs în dimineaţa zilei de 1 martie 2023, în localitatea Tempe. Ulterior, în cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii oficiului consular au intrat în contact şi cu membrii de familie ai persoanei în cauză.

În acest context, reprezentanţii Consulatului General al României la Salonic au efectuat în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile locale de poliţie din zonă (oraşele Larisa, Tempe, Katerini şi Salonic), precum şi la unităţile medicale unde sunt internate persoanele rănite, pentru a verifica informaţia referitoare la existenţa unui cetăţean român printre victime.

Totodată, MAE precizează că, în cursul dimineţii zilei de 2 martie, o echipă consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Salonic s-a deplasat în localitatea Larisa pentru a verifica dacă pe listele  centralizatoare care cuprind persoanele decedate, spitalizate sau evacuate fără îngrijire medicală se regăseşte persoana în cauză sau vreun alt cetăţean român.

Până la acest moment persoana în cauză nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităţilor elene”, arată comunicatul de presă al MAE.

Instituţia mai spune că, din informaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, procedurile de identificare a persoanelor decedate se efectuează cu foarte mare dificultate în actualul context.

Reprezentanţii Ambasadei României la Atena şi Consulatului General al României la Salonic continuă dialogul cu autorităţile elene şi cu familia persoanei dispărute, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul  de telefon al Ambasadei României la Atena +30 210 6728875; +30 210 6728879, şi al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena   +30 6978996222  şi al Consulatului General al României la Salonic +30 6906 479076.

Salvatorii din Grecia continuau să caute joi printre ruinele vagoanelor de tren carbonizate alte victime ale celui mai grav accident feroviar din Grecia, un dezastru în care au murit cel puţin 46 de persoane, potrivit celui mai recent bilanţ, şi care a dus la o revărsare naţională de durere şi furie, relatează kathimerini.gr.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI