Proiectul legii pensiilor speciale, dezbătut în Senat. Secretar de stat în Ministerul Muncii: Scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a declarat miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea pe proiectul legii pensiilor speciale, că a făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu. El a prezentat şi amendamentele aduse proiectului, astfel că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de necontributivitate vor fi impozitate cu 15% şi nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu a declarat în cadrul dezbaterii proiectului de lege privind pensiile speciale că acest proiect este cuprins în cadrul PNRR.

”De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus el.

Secretarul de stat a fost întrebat despre impactul bugetar al acestei legi, Vasilcoiu precizând că există în raportul Băncii Mondiale, care a analizat mai multe scenarii printre care şi acest proiect de lege, impact bugetar calculat pentru umătorii 50 de ani, aşa cum prevede PNRR.

”Îl puteţi găsi acolo, domnilor senatori, până în 2070 aveţi impactul calculat actual”, a mai spus secretarul de stat, precizând că raportul a fost pus la dispoziţia parlamentarilor şi a comisiilor din Senat.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI