Premieră: O femeie a ajuns în fruntea spionajului cibernetic din Marea Britanie

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Marea Britanie a numit marţi pentru prima oară o femeie, Anne Keast-Butler, în funcţia de director al GCHQ, agenţia de spionaj în domeniul comunicaţiilor, însărcinată cu protejarea ţării de terorişti, infractori cibernetici şi puteri străine răuvoitoare, relatează Reuters.

 Anne Keast-Butler, care în prezent este adjuncta şefului MI5, agenţia de informaţii interne, va prelua noua funcţie în luna mai, succedându-i lui Jeremy Fleming, care se retrage după un mandat de şase ani.

Ministrul de externe James Cleverly, care a făcut numirea, a declarat că Anne Keast-Butler are un palmares impresionant în cadrul reţelei de securitate naţională a Marii Britanii. „Anne îşi va folosi experienţa sa vastă pentru a contribui la menţinerea siguranţei publicului britanic”, a spus el.

Centrul Guvernamental pentru Comunicaţii (GCHQ) este principala agenţie de spionaj a Marii Britanii şi are o relaţie strânsă cu Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA), precum şi cu instituţiile omoloage din Canada, Australia şi Noua Zeelandă, în cadrul unei alianţe numite „Five Eyes” (Cinci ochi). Numirea lui Keast-Butler intervine în plin scandal generat de scurgerea de informaţii de la Pentagon, care afectează inclusiv aliaţii săi cei mai apropiaţi, între care Marea Britanie.

Centrul Guvernamental pentru Comunicaţii lucrează, de asemenea, cu MI6, MI5, poliţia, departamentul de apărare al guvernului şi partenerii de peste hotare, precum şi în sectorul privat şi în mediul academic.

GCHQ, ale cărui rădăcini datează de la începutul secolului XX, după izbucnirea Primului Război Mondial, urmează trei decenii mai târziu exemplul MI5 în numirea unei femei la conducere.

Stella Rimington a devenit prima femeie care a condus MI5 în 1992 şi se spune că ea a inspirat-o pe Judi Dench în rolul lui „M”, şefa serviciului de informaţii externe al Marii Britanii (MI6) în filmele cu James Bond, câţiva ani mai târziu.

La începutul acestui an, GCHQ a transmis un rar comunicat public în legătură cu activitatea sa cibernetică ofensivă, dezvăluind că hackerii săi au lansat operaţiuni împotriva militanţilor, a campaniilor de dezinformare susţinute de anumite state şi a încercărilor de a interveni în alegeri.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI