Kim Jong Un ordonă lansarea primului satelit nord-coreean de spionaj militar

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Dictatorul nord-coreean Kim Jong un a ordonat lansarea primului satelit spion de recunoaştere militară al Coreei de Nord, a cărui construcţie tocmai a fost încheiată, anunţă miercuri agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, relatează AFP.

În cursul unei vizite la Agenţia spaţială nord-coreeană, Kim Jong Un a cerut ca ”primul satelit spion de recunoaştere militară (al Coreei de Nord), finalizat în aprilie, să fie lansat la data prevăzută”, potrivit KCNA.

Dictatorul, care a inspectat împreună cu fiica sa Administraţia Naţională nord-coreeană de Deazvoltare Aerospaţială (NADA), nu a oferit însă detalii despre data lansării.

El a vorbit în faţa personalului agenţiei spaţiale şi a cerut desfăşurarea ”mai multor sateliţi de recunoaştere pe diferite orbite”.

Dotarea cu o tehnologie de recunoaştere militară reprezintă ”o sarcină primordială de îndeplinit”, a subliniat Kim Jong Un, în vederea contracarării, în opinia sa, a agresiunii Coreei de Sud şi Statelor Unite.

El face aceste declaraţii la câteva zile după ce Phenianul a dat asigurări că a efectuat cu succes prima lansare a noii sale rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid – un progres major în programul de înarmare nord-coreean.

În decembrie 2022, Coreea de Nord anunţa că a efectuat un ”test final important” în dezvoltarea unui satelit spion.

Aceste declaraţii au fost puse imediat la îndoială de către experţi, care subliniau calitatea proastă a imaginilor care ar fi fost făcute din satelit.

Dezvoltarea unui satelit spion de recunoaştere militară era unul dintre proiectele majore ale programului apărării nord-coreene, prezentat de către Kim Jong Un în 2021.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI