Lucian Bode: Spania a afirmat, prin ministrul de Interne, că va pune pe agenda preşedinţiei dosarul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, vineri, că Spania a afirmat, prin ministrul de Interne că va pune pe agenda preşedinţiei spaniole dosarul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi că preşedinţia spaniolă va hotărî dacă acest lucru se va întâmpla în septembrie sau în octombrie, noiembrie, decembrie, când vom avea Consiliul JAI.

El a arătat că ”ceea ce este foarte clar pentru România este că acest obiectiv rămâne un obiectiv major, un obiectiv de ţară, iar anul 2023 trebuie să fie anul în care acest dosar se supune votului şi acest proces de aderare a României la Spaţiul Schengen trebuie să se încheie”.

”Consiliul JAI se va întruni sub preşedinţia suedeză în luna iunie. Din iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este preluată de către Spania, iar Spania a afirmat, prin ministrul de Interne, (..) şi la Bucureşti pe 30 martie, şi la Viena, în urmă cu câteva zile, că va pune pe agenda preşedinţiei dosarul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, a spus Lucian Bode.

Ministrul a precizat că, ”neavând niciun semnal din partea Suediei de intenţie de a pune în luna iunie, pe agenda Consiliului JAI, dosarul aderării la spaţiul Schengen, speranţa noastră se leagă de preşedinţia spaniolă, preşedinţie care şi-a exprimat această dorinţă, a comunicat şi singurului stat care s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen în decembrie, Austriei”, a mai spus Bode.

El a menţionat că nu ştie care a fost abordarea preşedinţiei spaniole, întrebat dacă este vorba atât de România cât şi de Bulgaria.

”Eu răspund de cee ace a comunicat ministrul spaniol aici şi la Viena”, a arătat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a precizat că primul Consiliu JAI se pare că va fi pe 28, la sfârşitul lunii septembrie.

”Preşedinţia spaniolă va hotărî, în funcţie de discuţiile şi concluziile la care va ajunge în abordarea pe care o are cu Austria, ei vor hotărî dacă acest lucru se va întâmpla în septembrie sau în octombrie, noiembrie, decembrie, când vom avea Consiliul JAI. Poate să fie şi un Consiliu JAI extraordinar”, a explicat Bode.

Ministrul de Interne a arătat că ”ceea ce este foarte clar pentru România este că acest obiectiv rămâne un obiectiv major, un obiectiv de ţară, iar anul 2023 trebuie să fie anul în care acest dosar se supune votului şi acest proces de aderare a României la Spaţiul Schengen trebuie să se încheie”.

Bode a spus că ”pentru noi este foarte important că nu mai avem niciun fel de neclaritate, nelămurire, din partea vreunui stat membru, altul decât Austria”.

”Vizita din această săptămână a ministrului federal de Interne, Gerhard Kerner, aici la Bucureşti, se înscrie în aceste demersuri ale României de a explica suplimentar dacă este nevoie condiţiile în care România îşi desfăşoară activităţile de protecţie a frontierelor externe ale UE. Am arătat ce facem în centrul operational de comandă, am arătat ce facem în proiectul pilot, la graniţa cu Serbia, am arătat profesionalismul structurilor noastre. Cred că această vizită l-a convins pe ministrul Karner, dacă mai era nevoie, că România este pe deplin pregătită să adere la spaţiul Schengen. Decizia, aşa cum ştiţi, este una politică iar responsabilitatea MAI se rezumă la componenta operative şi cea tehnică, iar aceste două componenţe sunt pe deplin realizate”.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI