Primarul din Corbeanca, reţinut de DNA pentru luare de mită şi spălare a banilor

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Primarul comunei Corbeanca, judeţul Ilfov, Valeriu Anton, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită şi spălare a banilor, după ce ar fi pretins şi primit de la o persoană peste 1,4 milioane de euro, pentru restituirea unui teren de 45 de hectare. În mod similar, el ar fi obţinut, de la alte persoane, şapte hectare de pădure, nouă hectare de teren arabil, pe care le-a vândut, şi peste 475.000 de euro. O persoană care a acţionat ca intermediar a fost reţinută în acelaşi dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu 5 mai, a suspecţilor: Valeriu Anton, la data faptelor primar al comunei Corbeanca, judeţul Ilfov, şi preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru luare de mită (două fapte din care una în formă continuată), spălare a banilor şi  instigare la spălare a banilor, în formă continuată, şi o persoană fizică, pentru spălare a banilor, în formă continuată.

”În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calităţile menţionate mai sus, având spre soluţionare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins şi primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceştia fiind celălalt suspect reţinut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remişi după obţinerea despăgubirilor băneşti, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Potrivit procurorilor, pentru a fi disimulată adevărata provenienţă a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menţionate.

”Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calităţile menţionate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptăţite să li se restituite diverse suprafeţe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluţionării favorabile a cererilor depuse de acestea. După soluţionarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a şapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) şi a sumei de 475.318 euro”, susţine DNA.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au anunţat, joi, că fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2011-2017. În acest dosar au avut loc percheziţii la şase adrese, între care şi Primăria Corbeanca.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI