Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, verificări la legumicultorii din Buzău suspectaţi de tratarea tomatelor cu substanţe interzise

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Corpul de Control al Ministerului Agriculturii alături de reprezentanţi ai mai multor instituţii fac verificări la legumicultorii din Buzău suspectaţi de tratarea tomatelor cu substanţe interzise. În cauză, procurorii au deschis dosar penal în care verifică trei persoane din Buzău şi una din Ilfov.

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău, joi, au loc controale în bazinul legumicol Glodeanu Sărat, cu participarea reprezentanţilor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău şi autorităţilor publice locale.

Vor fi prelevate probe din loturile de tomate, în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului.

De altfel,  Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău a facut demersuri pe langa Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzau în vederea comunicării de date şi informaţii privind persoanele bănuite că au introdus pe piaţă substanţe şi produse de protecţie a plantelor din categoria celor interzise sau neomologate în România, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate tip solar.

Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a comunicat că efectuează cercetări pentru trafic de substanţe sau produse interzise  asupra a trei persoane din Glodeanu Sărat şi a unei persoane din judeţul Ilfov.   

”Parchetul de pe lângă Judecatoria Pogoanele efectuează cercetări pentru trafic de substanţe sau produse interzise, livrarea şi utilizarea de îngrăşăminte chimice în mod neautorizat şi neluarea măsurilor de eliminare a substanţelor toxice al căror termen de valabilitate a expirat iar fata de persoana din Ilfov se efectuează cercetări şi sub aspectul infracţiunii de contrabanda calificată”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Niţă.

De asemenea, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău a precizat că, până joi, au fost prelevate 9 probe de roşii, neconstatându-se depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi  într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, la începutul lunii mai, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI