Orașul Brașov candidează la Titlul de Capitală Verde a Europei 2025

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Primarul municipiului Braşov anunţă, vineri, că oraşul va candida la Titlul de Capitală Verde a Europei 2025.

”În 2020, braşovenii au ales ca Braşovul să devină Capitala Verde a României. Ultimii 2 ani şi jumătate au adus multe iniţiative şi proiecte în direcţia sustenabilităţii, a creşterii calităţii vieţii şi a poziţionării oraşului drept pionier şi deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi. Surpriza pe care am avut-o, participând la evenimente organizate la nivel european, a fost că lucrurile pe care le facem noi la Braşov sunt, de fapt, modele de bune practici”, a scris, vineri, pe Facebook, Allen Coliban.

Primarul din Braşov anunţă că în oraş sunt 27 de instituţii de învăţământ care sunt prinse într-un proiect cu finanţare europeană pentru a produce energie verde.

”În plus, Braşovul îşi dezvoltă propriul parc fotovoltaic. Asta înseamnă că în următorii ani vom deveni total independenţi energetic în privinţa consumului public. Astfel de lucruri ne poziţionează deja într-o avangardă a oraşelor sustenabile care implementează politici verzi. Era normal ca toate aceste ambiţii să ne pună pe o hartă a oraşelor care concurează pentru Titlu de Capitală Verde Europeană”, a mai scris Coliban.

Potrivit acestuia, candidatura oraşului la această titulatură a venit ”absolut normal”.

”Acest titlu nu se acordă doar luând în considerare prezentul. Este un continuum care porneşte din trecut, problemele din trecut, felul în care strategiile şi măsurile sunt aliniate pentru a răspunde acestor probleme şi totodată coerenţa unei strategii de dezvoltare pe anii următori. Chiar dacă Braşovul s-a confruntat şi încă se mai confruntă cu probleme pe mediu, faptul că avem planuri, strategii şi măsuri concrete pentru a le redresa constituie puncte forte ale acestei candidaturi. Ori, în tot acest demers este foarte important ca mândria noastră, a braşovenilor, să fie aliniată cu această ambiţie de a candida şi de a deveni Capitală Verde Europeană”, a mai transmis primarul din Braşov.

Potrivit acestuia, dincolo de titlu, este important ca demersul să fie implementat împreună cu braşovenii.

”Au mai fost anterior demersuri făcute de oraşe din România, singulare, punctuale, în diverşi ani, de a candida pentru acest titlu. Însă ele nu au fost continuate, nu au reprezentat un efort susţinut pe parcursul mai multor ani.

Pentru noi a fost o muncă pe parcursul mai multor săptămâni, o muncă susţinută, pentru că toate criteriile de evaluare, criteriile tehnice, acoperă un spectru foarte larg. Am avut de răspuns la probleme privind calitatea aerului, managementul deşeurilor, calitatea apei, rezilienţa şi adaptarea la schimbările climatice, capitole foarte importante pentru tot ceea ce reprezintă sustenabilitatea. Răspunsul la aceste capitole l-am dat într-o echipă numeroasă, care a combinat experţi din administraţie publică cu voluntari. Mă bucur că pe fiecare capitol avem lucruri cu care să ne mândrim”, a mai transmis primarul.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI