Actorul britanic Timothy Spall, invitat special la gala de deschidere TIFF.22

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Actorul britanic Timothy Spall este unul dintre invitaţii speciali ai TIFF.22. Acesta va fi distins cu Premiul pentru întreaga activitate la gala de deschidere a festivalului, care va avea loc în 9 iunie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Timothy Spall a jucat peste 150 de roluri în film şi televiziune. Britanicul a colaborat constant cu regizorul Mike Leigh. Interpretările sale din „Secrete şi minciuni” („Secrets & Lies”, 1996) şi „Cu susul în jos” („Topsy-Turvy”, 1999), i-au adus două nominalizări la BAFTA, iar pentru cea mai recentă colaborare a sa cu „Leigh, Mr. Turner” (2014), a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes. În anii ’90, a colaborat şi cu regizori precum Clint Eastwood („White Hunter Black Heart”), Kenneth Branagh („Hamlet”, „Love’s Labour’s Lost”) sau Bernardo Bertolucci („The Sheltering Sky”).

Pentru noile generaţii de spectatori a devenit cunoscut în toată lumea datorită rolului vrăjitorului Peter Pettigrew din seria „Harry Potter”.

Spall a mai jucat alături de Tom Cruise în „Ultimul samurai”  („The Last Samurai”, r. Edward Zwick, 2003) şi de Jim Carrey în „Lemony Snicket – O serie de evenimente nefericite” („Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events”, r. Brad Silberling, 2004). L-a interpretat pe Winston Churchill în filmul premiat cu Oscar „Discursul Regelui” („The King’s Speech”, r. Tom Hooper, 2010), în care l-a avut partener pe Geoffrey Rush. Regina Elizabeth II l-a numit Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic.

„Confort nordic” („Northern Comfort”, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023) este cel mai nou film în care joacă Timothy Spall. Comedia regizată de islandezul Hafsteinn Gunnar Sigurðsson urmăreşte un grup de londonezi care încearcă să scape de frica de zbor participând la un curs exclusivist ce îi catapultează într-o aventură turbulentă cu consecinţe dintre cele mai hilare. Confort nordic este filmul care va deschide TIFF.22 în data de 9 iunie, în Piaţa Unirii.

Alături de Timothy Spall, la gala de deschidere a festivalului vor participa şi regizorul Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, dar şi actriţa engleză de teatru şi film Lydia Leonard („The Crown”, „Ten Percent”).

Anul acesta, programul de filme din Piaţa Unirii Open Air va aduce în faţa publicului documentare-portret, comedii trăsnite şi filme de acţiune, dar şi o seară dedicată unei poveşti clasice de dragoste.

Festivalul se va închide duminică, 18 iunie, cu „ Asteroid City”, noul film semnat de Wes Anderson care ajunge la TIFF imediat după premiera în selecţia oficială de la Cannes şi are o distribuţie remarcabilă: cu Tom Hanks, Scarlett Johansson şi Jason Schwartzman în rolurile principale.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI