Ciucă: Italia este un partener strategic şi un prieten apropiat al României. În ultima decadă, Italia a fost constant cel de-al doilea partener comercial al ţării noastre

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Italiene, că „pe parcursul anilor, am construit o relaţie bazată pe prietenie profundă şi încredere reciprocă”, iar Italia este un partener strategic şi un prieten apropiat al ţării noastre.

Şeful Guvernului a mai spus că există o foarte bună cooperare economică bilaterală, iar în ultima decadă, Italia a fost constant cel de-al doilea partener comercial al României.

 „Sunt onorat şi bucuros să fiu astăzi aici, adresându-mă unei distinse audienţe la celebrarea Zilei Republicii Italiene. În numele Guvernului României aş dori să transmit felicitări şi cele mai bune urări de prosperitate şi succes poporului italian cu această ocazie deosebită. Italia este un partener strategic şi un prieten apropiat al României. Pe parcursul anilor, am construit o relaţie bazată pe prietenie profundă şi încredere reciprocă. Profunzimea şi puterea relaţiei bilaterale se bazează pe legături istorice puternice şi pe afinităţi culturale, pe valori şi obiective comune dezvoltate constant de la stabilirea relaţiilor bilaterale. În acest context, aş dori să subliniez că anul acesta celebrăm 150 de ani de la deschiderea la Roma a Oficiului Primului Agent Diplomatic Român în Italia, un moment simbolic cu o relevanţă specială pentru relaţiile noastre bilaterale”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi la recepţia oferită de Ambasada Republicii Italiene în România, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Italiene.

Premierul a adăugat că România doreşte să adapteze cooperarea cu Italia la provocările curente.

„Astăzi lucrăm îndeaproape pentru a aduce la zi Parteneriatul Strategic consolidat semnat în urmă cu 15 ani. Dorim să adaptăm cooperarea noastră la provocările curente cu care ne confruntăm. Este cea mai clară dovadă că suntem angajaţi să întărim dialogul, să ne adaptăm cooperarea şi să găsim cele mai bune căi pentru a îmbunătăţi relaţia bilaterală, dar şi să ne aducem contribuţia pentru a răspunde testelor complexe şi multiple cu care se confruntă Europa şi lumea”, a completat şeful Executivului.

„Cooperarea noastră economică şi sectorială este puternică şi variată”, a mai precizat prim-ministrul.

„În ultima decadă, Italia a fost constant cel de-al doilea partener comercial al României. Investiţiile italiene în România prezente în multiple sectoare se dezvoltă şi sunt bine apreciate pentru performanţa şi pentru contribuţia lor la dezvoltarea economică a ţării noastre. În afara dialogului politic solid şi a cooperării economice, există o componentă solidă a relaţiilor interumane dintre cele două societăţi ale noastre care au profunzimea dată de cei peste un milion de români care şi-au găsit în Italia cea de-a doua casă tot astfel cum în România, în afara comunităţii istorice, mulţi italieni sunt prezenţi în sectoarele economice şi în multe alte domenii. Astfel comunitatea română din Italia şi cea italiană din România au unit ţările noastre şi constituie o fundaţie puternică pentru parteneriatul nostru special”, a mai spus Ciucă.

Acesta a amintit şi despre susţinerea pe care au oferit-o România şi Italia pentru Ucraina, în contextul agresiunii nejustificate a Rusiei.

„În calitate de state membre ale UE şi aliaţi în NATO, România şi Italia promovează obiectivele comune în numeroase arii politice. În contextul provocărilor determinate de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, ţările noastre şi-au unit eforturile pentru a sprijini integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi dreptul său de a alege liber propria sa politică externă. Am decis împreună şi am susţinut sancţionarea Rusiei şi consolidarea apărării şi descurajării Flancului Estic al Alianţei. Aici doresc să reiterez aprecierea noastră faţă de contribuţia Italiei la consolidarea apărării şi descurajării în regiunea Mării Negre şi, implicit, a României”, a adăugat Nicolae Ciucă.

„De asemenea, împărtăşim credinţa într-o Uniune Europeană puternică, unită şi prosperă şi în sprijinul solid pentru extinderea Uniunii către partenerii care şi-au exprimat dorinţa de a se alătura UE”, a completat premierul.

„Sunt convins că relaţiile bilaterale româno-italiene vor continua să se întărească şi să se diversifice în anii ce vin şi că vom atinge numeroase rezultate pozitive în cooperarea noastră în cadrul UE, NATO şi în alte forumuri multilaterale. Domnule ambasador, distinşi invitaţi, daţi-mi voie în final să vă urez un sincer «La mulţi ani!» La mulţi ani Republicii Italiene! La mulţi ani cetăţenilor europeni! Şi la mulţi ani relaţiei bilaterale dintre Italia şi România!”, a conchis el.

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI