Rafila avertizează că pot reapărea şi alte boli contagioase, considerate eradicate, dacă oamenii nu se vaccinează

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a avertizat că dacă oamenii nu se  vaccinează există riscul să reapară și alte boli infecţioase contagioase, considerate eradicate. El a făcut această declarații la două zile după ce în România a fost declarată epidemie de rujeolă.

Ministrul Rafila a subliniat că vaccinurile au ajuns să fie victimele propriului succes, întrucât anumite boli contagioase au fost eradicate prin vaccinări de-a lungul anilor, iar acum populaţia nu mai consideră că trebuie să se protejeze împotriva lor prin imunizare.

„Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut – difterie, poliomielită, despre care am văzut doar persoane cu sechele ale infecţiei. Toate aceste boli care aparent au dispărut se unesc în pericol de reemergenţă, de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru. Avem la frontieră un război, în Ucraina, unde sunt cu siguranţă probleme legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi”, a explicat Alexandru Rafila, la Timișoara, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătății: Epidemia de rujeolă e o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi

Ministrul Sănătăţii a afirmat că în cazul epidemiei de rujeolă, situaţia a rămas neschimbată în cele două zile de la declararea epidemiei. „Situaţia transmiterii în numeroase judeţe ale ţării a epidemiei de rujeolă – rubeolă – oreon (RRO) a apărut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional; doar 78% pentru prima doză şi 62% pentru cea de-a doua doză a vaccinului rujeolă-oreion-rubeolă (ROR).

Este o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi, care nu sunt protejaţi. Acest lucru s-a întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Aceste măsuri de sănătate publică, recomandate şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt pentru reducerea consecinţelor unei răspândiri epidemice a rujeolei, boală care are ca ţintă eliminarea ca problemă de sănătate publică, la nivel global”, a mai menţionat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a vizitat, joi, stadiul derulării unor investiţii la unităţi spitaliceşti din Timişoara, respectiv, la Spitalul de Boli Infecţioase „Viuctor Babeş”, unde va fi pusă în funcţiune cea mai performantă platformă imagistică şi unde va fi amplasat cel mai performant RMN din vestul ţării, folosit în special pentru bolnavii oncologici.

El a mai vizitat şi şantierul din campusul Spitalului Judeţean Timişoara, unde este în derulare extinderea Centrului de mari arşi şi se va deschide cea mai mare maternitate din vestul ţării.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

„În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe”, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat transmis.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI