UN FOST PREȘEDINTE PERUAN, CONDAMNAT LA 20 DE ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU CORUPȚIE

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Alejandro Toledo a fost găsit vinovat că a primit zeci de milioane de dolari de la Odebrecht, gigant brazilian din domeniul construcțiilor.

Un fost președinte din Peru, Alejandro Toledo, în vârstă de 78 de ani, a fost condamnat luni, 21 octombrie, la 20 de ani și șase luni de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani în scandalul gigantului din domeniul construcţiilor Odebrecht.

Sentința a fost anunțată de tribunalul din Lima în cursul unei audieri în prezența fostului președinte peruan, care a fost în funcție în perioada 2001 – 2006. Alejandro Toledo a fost găsit vinovat că a primit zeci de milioane de dolari de la gigantul brazilian din domeniul construcțiilor.

Alejandro Toledo a susţinut că este nevinovat după dezvăluirile făcute în anul 2016 de grupul brazilian justiţiei americane despre un vast sistem regional de corupţie vizând obţinerea de contracte publice. Avocatul său, Roberto Su, a declarat că are intenţia de a face apel la hotărâre, conform Agerpres.

Fostul președinte peruan, arestat în 2019 în SUA

Fostul președinte peruan a fost arestat în anul 2019 în Statele Unite ale Americii în cadrul acestui scandal şi plasat în arest la domiciliu în California, până la extrădarea sa în aprilie 2023 şi plasarea sa în arest preventiv la închisoarea Barbadillo din estul capitalei Lima.

Alejandro Toledo este primul condamnat de justiţie dintre cei patru foşti preşedinţi peruani vizaţi de o anchetă în contextul acestui scandal. Ceilalţi trei sunt Ollanta Humala (2011-2016), Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) şi Alan Garcia (2006-2011), care s-au sinucis în 2019, când era pe punctul de a fi arestat în legătură cu acest caz.

Odebrecht a fost cea mai citată companie în vasta anchetă anticorupţie Lava Jato care a trimis după gratii zeci de lideri politici şi şefi de companii din America Latină.

Potrivit Departamentului american de Justiţie, Odebrecht a distribuit timp de mai bine de un deceniu 788 de milioane de dolari în aproximativ zece ţări din America Latină şi două în Africa.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI