BENJAMIN NETANYAHU: ”IRANUL A FĂCUT O MARE GREȘEALĂ ȘI VOR EXISTA CONSECINȚE GRAVE”

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Este alertă maximă în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a atacat Israelul cu aproximativ 200 de rachete balistice. Armata israeliană anunță că nicio persoană nu a fost rănita în urma atacului lansat de regimul de la Teheran. Statele Unite și Marea Britanie au intervenit de urgență să intercepteze la timp rachetele iraniene, asta după ce sistemul de apărare Iron Dome a fost folosit la capacitate maximă în timpul atacului. „Iranul a făcut o mare greșeală și vor exista consecințe grave”, a transmis premierul Benjamin Netanyahu, din buncărul unde s-a întrunit de urgență cabinetul de război. A fost panică fără precedent pe străzile din marile orașe din Israel. 8 persoane au murit în urma mai multor atacuri armate puse la cale de teroriști pe străzile din Tel Aviv. 

Statele Unite au intervenit și au doborât mai multe rachete iraniene, alături de forțele britanice care au sprijinit sistemul israelian Iron Dome.

În același timp, au avut loc și mai multe atentate în Israel. Teroriștii Hezbollah au împușcat mai mulți oameni în plină stradă. Potrivit autorităților, sunt 8 morți și 7 răniți grav. În urma atacului, Netanyahu a amenințat că vor exista ”consecințe” grave și promite răzbunare. 

 
 

Iranul a atacat Israelul pentru prima dată cu rachete hipersonice Fatah. Au fost lansate în jur de 180 de rachete, spune armata iraniană. Atacul regimului de la Teheran a fost atât de puternic încât Iron Dome, sistemul de apărare aeriană din Israel, nu a reușit să intercepteze toate proiectilele. Statele Unite și Marea Britanie au sprijinit apărarea, anunță oficialii.

În urma atacului iranian, un palestinian a fost ucis de schijele de rachete în Cisiordania, potrivit jurnaliștilor. Iar alte două persoane ar fi fost rănite ușor în Tel Aviv, acolo unde au fost raportate distrugeri masive. Numeroase clădiri au fost distruse, printre care școli și restaurante.

Militarii de vârf ai Forțelor de la Teheran anunță că Iranul a urmărit să lovească trei baze militare importante – Nevatim, Hatzerim și Tel Nof, acolo unde se află cele mai performante aeronave de luptă F-16 și F-35. Vizat de atacuri a fost și sediul Mossad, anunță ofițerii iranieni care susțin că nu au fost urmărite ținte civile și infrastructură.

Ploaia de rachete dinspre Iran spre Israel a venit ca răspuns la bombardamentele armatei israeliene care au avut loc cu o zi înainte. Iranul amenință cu ”zdobirea” Israelului în cazul în care aceștia ripostează. În schimb, premierul Beniamin Netanyahu nu se lasă intimidat.

Atacul Iranului. Israelul primite un răspuns pe măsură: „Vor fi consecințe!”

 
 

„Iran a făcut o mare greșeală în această seară și va plăti pentru asta. Regimul din Iran nu înțelege determinarea noastră de a ne apăra și determinarea noastră de a ne răzbuna pe inamicii noștri. Oricine ne atacă îi vom ataca și noi”, a spus premierul Beniamin Netanyahu.

În același timp, teroriștii Hezbbolah au profitat de starea de panică și au tras focuri de armă în zonele aglomerate din Israel. Mai mulți civili au fost uciși, iar alții au fost salvați la timp și internați în spital cu răni grave. În imaginile apărute pe rețelele de socializare se vede cum teroriștii dau buzna în stațiile de metrou și de autobuz, iar oamenii fug unde văd cu ochii.

Totodată, Joe Biden și Kamala Harris au urmărit atacul asupra Israelului din sala de criză a Casei Albe. Președintele Statelor Unite a ordonat forțelor americane să doboare rachetele iraniene.

„Sub direcția mea, forțele americane sprijină activ apărarea Israelului, și analizăm foarte bine impactul. Nu facem nicio greșeală, Statele Unite sprijină pe deplin statul Israel”, a spus Joe Biden.

O reacție a avut și premierul Marii Britanii, Keir Starmer: „Iran trebuie să înceteze aceste atacuri, împreună cu grupările sale terțe, precum Hezbollah.”

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului. Politicianul spune că România este unul dintre statele care pot oferi o mediere între cele două țări aflate în conflict.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI