PESTE 23.000 DE ELEVI DIN ROMÂNIA RENUNȚĂ LA ȘCOALĂ ANUAL

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

România înregistrează cele mai scăzute rate din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia adulţilor.

Peste 23.000 de elevi din România renunță la școală anual, conform unei noi analize pe tema abandonului școlar. Specialiștii au emis un avertisment cu privire la consecințele pe termen lung.

În total, 23.147 de elevii abandonează anual şcoala, conform analizei „Impactul economic al abandonului şcolar în România” realizate pentru AmCham România de Universitatea din Bucureşti.

Reprezentanţii AmCham România împreună cu partenerii de la Universitatea din Bucureşti au prezentat Raportul privind impactul economic al abandonului şcolar în România, joi, 17 octombrie, în cadrul unei întâlniri cu presa.

„Potrivit analizei noastre, în fiecare an, aproximativ 23.000 de elevi părăsesc şcoala, iar consecinţele sunt pe termen lung: un absolvent care abandonează studiile câştigă în medie cu aproximativ 190.000 euro mai puţin pe parcursul vieţii decât un absolvent de liceu.

Aceasta nu este doar o cifră – este o poveste de oportunităţi ratate, de potenţial neîmplinit”, a spus despre acest demers Elisabeta Moraru, membru al Consiliului Director al AmCham România şi preşedinte al grupului de lucru dedicat domeniului educaţiei din cadrul AmCham, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Cercetarea a mai arătat că România înregistrează cele mai scăzute rate din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia adulţilor, proporţia celor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani care participă la educaţie sau formare fiind de 1% în 2020, de 5,7% în 2022 şi de 6,7% în 2023.

Costurile implicate

Potrivit analizei, costurile pe durata de viaţă ale tuturor persoanelor care au abandonat şcoala în perioada analizată (adică 2005-2013 până la 2016-2024) însumează 107 miliarde euro – adică aproximativ 35,67% din PIB-ul anual al României, estimat la 300 miliarde de euro.

Cheltuielile anuale cu abandonurile din cele 12 grupuri care au fost analizate sunt de aproximativ 2,3 miliarde euro, adică aproximativ 0,77% din PIB-ul anual al României.

Costurile suportate cu abandonurile din cele 12gruppurianalizate, pe parcursul ultimilor 11 ani, sunt de aproximativ 15,7 miliarde euro, adică aproximativ 5,23% din PIB-ul anual al României, conform analizei citate de Agerpres.

Educația copiilor de la sate, afectată de sărăcie

Anterior, un studiu făcut de Organizația Salvați Copiii a arătat că statutul socio-economic al familiei are un impact considerabil asupra performanței copiilor la școală. Potrivit acestuia, în marile oraşe, 3% dintre copii abandonează şcoala, în oraşele mici procentul urcă la 14%, iar la sate se ajunge la uriaşa rată de 27,5%.

„Sistemul nu reușește să cuprindă toți copiii de vârstă școlară și ăsta e lucrul cel mai tragic, pentru că aproximativ 16% dintre copiii de vârsta gimnaziului, adică până în clasa a VIII-a și peste un sfert dintre cei de vârsta liceului, nu sunt în sistem în acest moment.

Dacă luăm în considerare că populația școlară a României este de aproximativ 2,5 milioane, de fapt vorbim de vreo 400.000 de copii care nu se duc astăzi la școală. Dacă nu reușește să termine liceul este foarte greu să cred că un tânăr va găsi un loc de muncă stabil astfel încât el să-și construiască un plan de viață.

Copiii din medii dezavantajate au șanse mult mai mici de a reuși în educație și în felul ăsta se perpetuează ciclul sărăciei și a marginalizării. Iar datele Organizației pentru Dezvoltare Economică arăta că România în 2022 era pe ultimul loc în clasamentul echității în educație”, a spus George Roman de la Organizația Salvați Copiii pentru Radio România Cluj.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI