EUROPENII, NEVOIȚI SĂ CUMPERE MAI PUȚINĂ MÂNCARE PENTRU A-ȘI PLĂTI CREDITELE IPOTECARE

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Numeroși europeni sunt nevoiți să cumpere mai puțină mâncare pentru a reuși să-și plătească creditele ipotecare, în contextul în care aceste costuri sunt tot mai mari, potrivit unui nou studiu de specialitate.

În ultimul an, mai mult de unul dintre 10 europeni a fost nevoit să renunțe la alimente și la articolele de bază pentru traiul de zi cu zi pentru a-și plăti locuința, conform rezultatelor studiului New Housing Trend Report 2024, întocmit de agenția imobiliară RE/MAX Europe.

Sondajul realizat în rândul a mii de consumatori a arătat că, în ultimele 12 luni, costurile locuințelor au crescut în medie cu 54% în Europa. Mai mult de o treime dintre europeni (37%) au declarat că, deși se descurcă și își pot permite costurile locuinței, banii rămân insuficienți. Aproape o cincime (19%) au declarat că au dificultăți în a ajunge la limită.

În medie, gospodăriile europene cheltuiesc 38% din venitul lor pentru a acoperi chiria sau ratele ipotecare și facturile la utilități, cel mai mare procent fiind înregistrat în Slovenia (43%) și Portugalia (42%). Cu toate acestea, persoanele care locuiesc în Elveția, de exemplu, au raportat o povară mai mică (30%).

Pentru a putea acoperi costurile în creștere ale locuințelor, 80% dintre persoanele care au participat la sondaj au declarat că au început să își scadă cheltuielile.

Aproximativ 41% dintre respondenți au decis să economisească pe activități sociale, în timp ce 40% au redus cheltuielile pentru vacanțe și articole de lux, potrivit euronews.com.

Dintre cei care au răspuns la sondaj, aproximativ 16% au declarat că au redus cheltuielile cu alimentele, cea mai mare proporție, de 26%, fiind înregistrată în Austria și Finlanda.

Alți europeni, printre care și românii, nevoiți să facă împrumuturi

Rezultatele studiului mai arată că 15% dintre europeni au fost nevoiți să recurgă la o formă de împrumut pentru a-și acoperi cheltuielile cu locuința. Această tendință este cea mai pronunțată în Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%).

Aproximativ o treime dintre cei care au recurs la împrumuturi au ales să își finanțeze cheltuielile cu locuința cu ajutorul cardurilor de credit, iar puțin mai puțin, 27%, au apelat la familie și prieteni pentru a obține fondurile necesare.

O pătrime dintre respondenți au utilizat descoperiri de cont și ceva mai puțini (23%) au ales să solicite împrumuturi bancare negarantate pentru a acoperi cheltuielile de locuință.

În contextul unui viitor incert, aproape o jumătate (48%) dintre respondenții din întreaga Europă au declarat că anticipează noi creșteri ale costurilor locuințelor în următoarele 12 luni.

Ca răspuns la perspectivele sumbre, o proporție semnificativă de europeni iau în considerare schimbări drastice. O viață mai accesibilă ar fi suficientă pentru ca 32% dintre persoane să se mute într-un oraș sau localitate mai mică, iar 24% sunt gata să se mute în străinătate din același motiv. Cu toate acestea, aproximativ 21% dintre aceștia nu sunt deloc dispuși să se mute.

Românii și olandezii, cei mai mulțumiți de locuințele lor

În ciuda preocupărilor legate de costurile locuințelor, rata de satisfacție cu locuințele rămâne ridicată în multe părți ale Europei. Românii și olandezii sunt cei mai mulțumiți de situația lor locativă, 84% dintre persoanele chestionate declarându-se mulțumite.

În medie, 76% dintre europeni sunt mulțumiți de locuința lor. La polul opus se află cei din Malta, Republica Cehă, Slovenia, Ungaria, Turcia, Grecia și Irlanda.

Nemulțumirea provine din diverse motive, de exemplu, nevoia de mai mult spațiu este o preocupare cheie, mai ales în Polonia, unde 58% dintre rezidenți menționează acest lucru ca fiind cauza nemulțumirii față de condițiile lor de trai, comparativ cu media europeană de 37%.

Costul este o altă problemă majoră, o treime (33%) dintre respondenții nemulțumiți declarând că proprietatea lor este prea scumpă. Această rată ajunge la 53% în Malta, 48% în Irlanda și 48% în Finlanda.

În plus, aproape o jumătate dintre rezidenții nemulțumiți din Portugalia au raportat probleme legate de umezeală sau mucegai, în timp ce în Țările de Jos, o cincime citează problemele legate de igienă și dăunători drept principala problemă.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI