ACTIVITATEA NOTARIALĂ ELECTRONICĂ, INIȚIATIVĂ A PNL, SIMPLIFICĂ PROCESUL DE ÎNCHEIERE A UNOR ACTE NOTARIALE PRIN ÎNTOCMIREA LOR DE LA DISTANŢĂ

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, anunţă că în şedinţa de Guvern de joi s-a adoptat Proiectul de Lege privind activitatea notarială electronică, proiect iniţiat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Autoritatea pentru Digitalizarea României.

”Este un proiect de lege profund inovator pentru activitatea notarială electronică, prin care Ministerul Justiţiei, ca iniţiator, urmăreşte să vină în sprijinul cetăţenilor. Oamenilor care apelează la notari le va fi mai uşor. Multe acte notariale vor fi încheiate digital. În prezent, notarul public colectează documentele de la client, întocmeşte actele în format fizic, care se semnează în faţa lui. Apoi, acestea sunt scanate şi semnate electronic pentru a fi transmise la înregistrare în arhivele electronice notariale şi în registrele publice. Deşi, până în prezent, notarii lucrau digital cu registrele publice (Cadastrul, ANAF, Depozitarul Central), în relaţia notar – client nu exista această dimensiune. Aşadar, era necesar să facem paşi şi pentru digitalizarea relaţiei notar – client”, a explicat liberala Alina Gorghiu. 

Gorghiu subliniază că ”acest proiect legislativ, parte a procesului de digitalizare prin care trece România în acest moment, este o necesitate şi am încredere că va fi susţinut şi votat şi de colegii din Parlament. Pentru mine, ca ministru, asigurarea serviciilor moderne şi accesibile cetăţenilor reprezintă un obiectiv major al mandatului, presupunând inclusiv experienţe mai bune în interacţiunea dintre cetăţean şi orice actor cu responsabilitate în domeniul juridic. Este un angajament al programului de guvernare, dar şi o obligaţie pentru mine, ca ministru liberal. Vorbim de servicii publice eficiente, care să contribuie la reducerea birocraţiei.”

Printre beneficiile aduse de aceste modificări legislative, Alina Gorghiu enumeră – accesul facil la o listă utilă cu notarii publici care îndeplinesc acte şi proceduri notariale în formă electronică, listă care va fi publicată pe site-ul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România; – timpul economisit – cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze fizic la un birou notarial în situaţia în care actele şi procedurile notariale de care au nevoie vor putea fi îndeplinite fără prezenţă fizică; – banii economisiți pentru cei care apelează la serviciile notarilor publici, prin eliminarea costurilor de multiplicare ori legalizare a înscrisurilor; – eficientizarea şi simplificarea operaţiunilor notariale într-un cadru securizat; – facilitarea circulaţiei internaţionale a actelor juridice internaţionale în formă electronică; – acoperirea tuturor necesităţilor specifice, în contextul alinierii serviciilor notariale cu noile aşteptări şi nevoi ale societăţii, dat fiind ritmul sporit de evoluţie a tehnologiei; – simplificarea şi securizarea operaţiunilor notariale.

Sursa: Realitatea Din PNL

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI