BCE menţine dobânda de referinţă la nivelul istoric zero şi măsurile de stimulare

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la cel mai scăzut nivel din istorie, precum şi măsurile de stimulare, în condiţiile în care urmează să ia în considerare viitorii paşi în momentul redeschiderii economiei.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că va continua programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.

Deciziile erau anticipate de analişti, care se întreabă acum cât va mai fi necesar ajutorul BCE, în condiţiile în care economia zonei euro ar urma să se redreseze rapid din semestrul doi, pandemia de coronavirus (COVID-19) fiind adusă sub control, campania de vaccinare accelerează, iar restricţiile încep treptat să fie ridicate.

Banca Centrală Europeană şi-a menţinut angajamentul de a majora sprijinul dacă va fi necesar, iar preşedintele BCE, Christine Lagarde, va declara probabil la conferinţa de după şedinţa de politică monetară că este nevoie de mai mult timp înainte ca economia să se redreseze deplin.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI