Ministerul Finanțelor, anunț după ce Fitch a menținut ratingul de țară pentru România

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

viewscnt

Ministerul Finanțelor Publice apreciază că prin reconfirmarea ratingului de țară și menținerea perspectivei negative, Fitch menționează atenuarea riscurilor pe termen scurt prin inițiativele guvernului referitoare la salarizarea personalului din sectorul public și la modificarea legii pensiilor și recunoaște eforturile de consolidare fiscală și planurile guvernului de implementare a reformelor.

„Fitch a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva negativă Agenția de rating Fitch a publicat în data de 23 aprilie 2021 anunțul de reconfirmare a rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și a perspectivei negative.  

Decizia de a reconfirma poziția României în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade) este susținută atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât și de evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare față de țările comparabile.  

În evaluarea realizată, Fitch menționează atenuarea riscurilor pe termen scurt prin inițiativele guvernului referitoare la salarizarea personalului din sectorul public și la modificarea legii pensiilor și recunoaște eforturile de consolidare fiscală și planurile guvernului de implementare a reformelor. Totodată, apreciază că România se bucură de un management solid al datoriei publice.  

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere medie de 5,8% în perioada 2021-2022, peste media țărilor din aceeași categorie de risc, datorită impulsului puternic al investițiilor și a redresării treptate a exporturilor și a consumului privat.  

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării eficiente a unor reforme în domeniul cheltuielilor publice și a unor planuri credibile de creștere a veniturilor, precum și îmbunătățirea susținută a nivelului datoriei externe”, a transmis Ministerul Finanțelor, într-un comunicat de presă.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI