Florin Cîțu merge la Bruxelles pentru discuții pe PNRR cu comisarii europeni și Ursula von der Leyen

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Florin Cîțu ajunge marți seară la Bruxelles, unde va avea o primă întâlnire chiar cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apoi, miercuri, cu mai mulți comisari europeni pentru negocierile privind proiectele din Planul de Redresare și Reziliență al României. Este însoțit de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Înaintea plecării la Comisia Europeană, premierul este în vizită de lucru în Satu Mare. 

Marți seară, pe 11 mai, Florin Cîțu ajunge la Bruxelles, unde în prima parte a vizitei are o Cină de lucru cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la ora 20:15 (ora României).

„Voi pleca la Bruxelles zilele următoare”, anunțase, luni, Florin Cîțu, la Palatul Parlamentului.

„Pandemia va trece, avem dozele şi va trece această situaţie şi trebuie să ne gândim la cum accelerăm creşterea economică în perioada următoare. Soluţia pe care o avem acum este de a avea un PNRR de succes, să atragem cei 29,2 miliarde şi vă spun că se poate şi eu cred că vom fi printre singurele ţări din Uniunea Europeană care va atrage toţi aceşti bani. Şi, cu aceşti bani, vom putea să accelerăm sau să consolidăm ceea ce avem acum în creşterea economică, dar să accelerăm creşterea economică şi, în special, procesul de convergenţă către Uniunea Europeană, un proces de convergenţă care a fost încetinit sau chiar a dat înapoi după perioada 2007″, a adăugat premierul.

Înaintea premierului, la Bruxelles a ajuns deja, de luni, 10 mai, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, pentru negocieri pe Planul de Redresare și Reziliență pe care-l va depune România la sfârșitul acestei luni, pentru a accesa 29,2 miliarde de euro prin Mecanismul pus la dispoziție de forum comunitar de 672,5 miliarde de euro pentru revenirea post-COVID-19. Ministrul Nazare a avut deja o întrevedere cu comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, iar marți, 11 mai, va avea una și cu comisarul european pentru buget Johannes Hahn, potrivit agendei europene. La Bruxelles va ajunge și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Miercuri, 12 mai, premierul, alături de ceilalți miniștri, se vor întâlni cu principalii comisari europeni și vor discuta subiectele legate de energie pentru PNRR, potrivit anunțului făcut de eurodeputatul Rareș Bogdan, care a menționat, luni, că „România are peste 40% din comunități nelegate la rețelele de gaze. Aceeași problemă o avem cu irigațiile”.

Premierul Florin Cîțu va avea o întrevedere cu vicepreședintele executiv pentru o economie care funcționează pentru cetățeni Valdis Dombrovskis, iar împreună cu ministrul Cristian Ghinea va avea o convorbire cu vicepreședintele executiv pentru o Europă digitală Margrethe Vestager.

România a anunțat că amână depunerea PNRR până pe 31 mai, după ce Comisia Europeană a cerut mai multe modificări. În același timp, Rareș Bogdan a anunțat că termenul-limită ar fi 29 mai, și nu 31 mai. Anunțul amânării până pe 31 mai în loc de sfârșitul lunii aprilie a fost făcut de ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea, după o ședință de pregătire a PNRR cu președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și liderii coaliției de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor, pe 28 aprilie. Până în prezent, la Bruxelles, 14 țări au depus deja PNRR.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI