Exclusiv! Cum își bate joc Muzeul din Constanța de banii europeni

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Un principiu de bază al Uniunii Europene este ca finanțările din fonduri UE oferite unor instituții publice să nu fie utilizate în interesul unor entități private, să nu constituie baza unor afaceri private. Ca urmare, la Mamaia, pe plaja lărgită cu fonduri UE, nu se permite vreme de cinci ani apariția unor baruri și afaceri cu șezlonguri. În același proiect al refacerii litoralului românesc este implicat și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), care însă oferă echipamentele achiziționate cu fonduri UE unor societăți comerciale private, ceea ce constituie faptă penală.

În 2019 și 2020, în cadrul Programului Treasure 2014-2020, MINAC a achiziționat aparatură pentru arheologie subacvatică cu fonduri UE în proporție de 92% și cu fonduri de la CJ Constanța în proporție de 8%, în total în jur de 270.000 euro. Obligația era ca aparatura respectivă să intre în folosința muzeului până în luna mai 2021. Întrucât niciunul dintre arheologii MINAC nu aveau avize LEGALE de scufundare profesională oferite de autoritățile române aparatura respectivă nu a fost utilizată în termenul impus de UE. Ba mai mult, așa cum am povestit cu alte ocazii, MINAC a făcut false descărcări arheologice în zona submersă din dreptul Cazinoului. Cu alte cuvinte, fondurile UE nu au fost utilizate de muzeu conform programului și s-a produs și un fals științific pe seama lor. Pentru a da impresia de legalitate, MINAC, cu acceptul Consiliului Județean Constanța, a scos la licitație serviciile de scufundare și fotografiere/filmare subacvatică în luna mai 2021, deși în cadrul muzeului există personal plătit pentru așa ceva și deși muzeul a achiziționat cu fonduri UE aparatura necesară. Lucrul cel mai grav este că muzeul din Constanța oferă gratuit spre folosință celor care câștigă serviciile de fotografiere/filmare subacvatică chiar aparatura luată cu fonduri europene. Cu alte cuvinte, MINAC invită o firmă privată să facă profit din bani publici, de la Consiliului Județean Constanța, folosind aparatura achiziționată cu fonduri UE și cu fonduri de la Consiliul Județean. Ca și în cazul plajei din Mamaia, regulamentele UE interzic folosirea fondurilor Uniunii, ce au fost oferite unor instituții publice, pentru obținerea unor profituri pentru entități private. Este cu atât mai grav cu cât și Consiuliul Județean Constanța pierde la rându-i de două ori: Plătește angajați ai muzeului pentru servicii pe care apoi le înstrăinează unei societăți comerciale ce va lucra cu aparatură cumpărată și din banii Consiliului Județean Constanța. Singura soluție LEGALĂ pentru ieșirea din această situație este folosirea aparaturii cumpărate cu fonduri publice de către angajații muzeului, cu condiția să aibă avize de scufundare profesională din partea autorităților române. În acest moment niciun angajat al muzeului nu îndeplinește această condiție! Pentru a mima ieșirea din impas muzeul din Constanța a organizat un concurs pentru angajarea unui arheolog debutant în cadrul Departamentului de arheologie submarină, dar și acel concurs este din start viciat, bibliografia pusă ca materie de examinare fiind exclusiv din cadrul arheologiei terestre. Despre acest concurs aranjat și despre alte ilegalități vom publica în curând.
Solicităm președintelui CJ Constanța stoparea de urgență a acestei ilegalități. Solicităm DNA Constanța implicarea serioasă pe această speță. Sau poate este nevoie să rezolve cazul nou înființatul Parchet European (EPPO)….

Mai jos aveți:

1. Anunțul de licitație pentru serviciile foto/video oferite unei societăți comerciale din afara MINAC

  1. 2. Atribuțiile și remunerațiile pe arheologie subacvatică ale așa-zișilor scafandrii arheologi ai muzeului (care însă nu au avizele LEGALE de scufundare obținute de la autoritățile române de profil).

3. Achizițiile de sute de mii de euro făcute din banii UE și ai CJ Constanța de către muzeu, pentru departamentul unor scafandri arheologi neavizați legal.

4. Cum muzeul oferă unei societăți comerciale, gratuit, aparatura cumpărată cu fonduri UE și de la CJ Constanța, pentru a face profit acea societate comercială chiar din banii publici ai CJ Constanța.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI