Exclusiv! Crima de la metrou, din 2017, se poate repeta oricând din cauza unui vid legislativ

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

În 2017 o femeie cu probleme psihice a împins o tânără în fața unei garnituri de metrou. Au trecut patru ani de la acea tragedie și nu s-a luat nicio decizie care să preîntâmpine astfel de incidente. Instituțiile care au în atribuții menținerea ordinii publice sunt lipsite de temei legal pentru spitalizarea bolnavilor cu probleme psihice. Mai jos aveți un caz de săptămâna aceasta.

În localitatea Vama Veche o tânără domiciliată în București, având grave probleme psihice, aflată sub tratament de specialitate, a terorizat cu comportamentul ei trecătorii, angajații localurilor, proprietarii de pensiuni. Apelurile la 112 s-au soldat cu un eșec, nici Poliția, nici Jandarmeria, nici Ambulanța nefiind în măsură să o spitalizeze. Spitalizarea se poate face cu consimțământul unui aparținător. În cazul de față consimțământul nu a putut fi obținut, posibilul aparținător nefiind prezent în Vama Veche. Ca urmare, pacienta respectivă nu a putut fi spitalizată forțat. În urmă cu trei zile a dat buzna la duș peste un tânăr de 15 ani, propunându-i să facă sex. De mai multe ori a intrat în casele unor localnici și a început să-i înjure. Comportamentul ei agresiv nu a putut determina spitalizarea forțată și ținerea ei sub supraveghere medicală, cei de la Ambulanță și de la Poliție motivând că nu sunt acoperiți de lege în acest sens. Legea prevede încătușarea și spitalizarea forțată doar după producerea unui incident grav. Trebuie să se producă o tragedie ca cea de la metrou ca să poată fi reținută de Poliție și spitalizată…

La patru ani de la producerea cumplitei crime de la metrou nu s-a îmbunătățit cu nimic legislația pentru situațiile în care un bolnav psihic tulbură liniștea publică. Un regulament care să prevadă interdicția de a părăsi spitalul pentru pacienții cu boli psihice aflați sub tratament se impune de urgență! De asemenea, pacienții cu boli psihice nu trebuie să fie lăsați să se deplaseze în afara localității de domiciliu neînsoțiți de un aparținător.
Cum se poate îmbunătăți traiul în România dacă autoritățile nu dau dovadă că au învățat ceva, că au schimbat ceva măcar după producerea unei tragedii!

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI