Veneția, inundată din nou. Apă de un metru în Piața San Marco

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume are din nou probleme. Este vorba despre Veneția, oraș ce a fost din nou inundat de maree din cauza sistemului de protecţie Mose care nu a fost activat automat, aşa cum ar fi trebuit în astfel de cazuri.

În unele locuri din piața San Marco apa a atins și un metru. Nu este prima oară în ultimele luni când autoritățile din Veneția se confruntă cu astfel de situații. Ultimele inundații au avut loc chiar în luna august.

Acest fenomen care inundă unul dintre cele mai frumoase orașe din lume este cunoscut ca și „acqua alta”. Veneția se așteaptă la mareea înaltă primăvara și toamna, de aceea fenomenul produs în această vară este considerat neobișnuit. Potrivit specialiştilor, din cauza încălzirii climatice piața San Marco a trecut de la inundații de patru ori pe an în 1900 la peste 60 de ori pe an în prezent.

Autoritățile din Veneția au luat mai multe măsuri pentru protejarea orașului. Ultima se referă la navele mari de croazieră. Guvernul italian a anunțat că acestea pun în pericol centrul istoric al Veneţiei, inclus în patrimoniul UNESCO. Tocmai de aceea au fost interzise din această vară. 

Specialiștii avartizează că din cauza creşterii nivelului mărilor orașul riscă să dispară sub ape. Construit într-o lagună, Veneţia este un oraş plutitor care riscă să dispară dacă nivelul mărilor va continuă să crească.

Cercetătorii avartizează că peste aproximativ 100 de ani orașul italian poate ajunge sub ape. Studiile arată că până în anul 2100, nivelul Mediteranei va creşte cu aproximativ 140 cm. Este extrem de mult, având în vedere că în ultimii 1.000 de ani nivelul mării a crescut cu doar 30 cm

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI