Guvernul anunță că părinții pot cere libere plătite și dacă școala este online

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Vești bune pentru părinți. Cei care sunt alariați pot cere zile libere plătite inclusiv pentru situațiile în care școlile sau grădinițele funcționează doar cu predare online din cauza numărului scăzut de vaccinări din rândul personalului instituției de învățământ.

Așadar, părinții care îndeplinesc anumite condiții pot cere angajatorului zile libere plătite pentru a-și supraveghea copiii de până în 12 ani inclusiv, dacă aceștia fac cursuri online. Guvernul a specificat acest lucru în ordonanța 110/2021.

Pentru a putea beneficia de zile libere, unul dintre părinți trebuie să depună la angajatorul său o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, împreună cu o serie de documente, dar și copia certificatului/certificatelor de naștere ale copiilor sau copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului, copia certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul, dar și alte documente medicale și adeverința școlară în cazul copilului încadrat într-o grupă de risc.

Părinții care vor sta acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, adică maxim 4.035 de lei.

Părinții care primesc aceste zile libere trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

– Au copii cu vârsta de până la 12 ani, sau cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilități;

– Celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere se află în una din situațiile prevăzute la articolul 3 din Legea 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;

– Locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă.

Există însă o prevedere care împiedică părintele al cărui soț lucrează în străinătate să beneficieze de zile libere și indemnizație. Mai exact, în declarația pe propria răspundere prevăzută de ordonanță, celălalt părinte trebuie să declare că întrunește mai multe condiții, că nu a solicitat la rândul lui zile libere, că nu se află în concediu de odihnă sau fără plată.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI