Ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă din 2023. Rocada de la Ministerul Justiției și cel al Finanțelor

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Noua alianță PSD-PNL și UDMR a fost construită în așa fel încât la 2 ani să se schimbe prin rotație premierul. Nu o să fie singura modificare. Surse politice au declarat că va fi o rocadă în 2023 și la mai multe ministere.

Liberalii nu mai au ministerul Transporturilor, pe care ar fi vrut să îl obțină la negocieri de la PSD și ministerul Dezvoltării care rămâne la UDMR.

Totuși, PNL ar putea avea Finanțele, dar din iulie 2023 când se va schimba premierul. Peste 2 ani, așadar, noul premier va fi de la PSD.

S-a decis ca Guvernul Ciucă să aibă 20 de ministere la care se adaugă și funcția de Secretar General al Guvernului. Liderii celor două partide au stabilit ca la 1 iulie 2023 să nu se schimbe doar premierul, ci să se rotească și ministerele avizatoare și cele importante. Astfel, Justiția și Internele vor ajunge la PSD, iar Finanțele, Apărarea și Secretarul General al Guvernului vor fi ale celor de la PNL.

În noul guvern, PSD va avea 9 ministere și Secretarul General al Guvernului iar PNL va avea 8 ministere și UDMR rămâne cu cele 3 avute și în Guvernul Cîțu. De asemenea PNL va primi cancelaria prim-ministrului. Vor fi înființate și două ministere noi: IMM-uri și Turism și un minister al Familiei.

De asemenea s-a discutat și despre Șefia Camerei Deputaților care ar urma să ajunga la Marcel Ciolacu și cea a Senatului la Florin Cîțu. Dacă funcția de la Cameră este vacantă după demisia lui Ludovic Orban, la Senat, lucrurile sunt mai complicate și asta pentru că Anca Dragu nu poate fi schimbată decât de grupul care a propus-o. Iar dacă senatorii vor să o dea jos, șefa Senatului ar putea să conteste această decizie la CCR iar specialiștii spun că sunt șanse slabe ca judecătorii să le dea dreptate senatorilor. Există mai multe variante. Ori, ca Anca Dragu să își dea demisia, ori ca noua coaliție să modifice regulamentul care prevede că președintele Senatului este ales pentru întreaga durată a mandatului.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI