Rusia a fost exlcusă din Comitetul pentru Drepturile Omului de la Organizația Națiunilor Unite

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Adunarea generală a ONU a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri, informează Reuters.

Rusia continuă să suporte consecințele invaziei Ucrainei și ale atrocităților comise de trupele armate ruse în foarte multe orașe în ultimele 41 de zile. Adunarea Generală a ONU a vota joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Mutarea a fost pregătită de ONU pentru a transmite un mesaj ferm Kremlinului pentru a pune capăt invaziei. Și președintele Zelenski a cerut măsuri severe împotriva Rusiei în urma războiului pornit în Ucraina și a masacrului lăsat în urma trupelor rusești. Din ultima săptămâna a lunii martie au inceput în Ucraina primele anchete pentru adunarea dovezilor ce vor fi prezentate la Curtea internațională de justiție de la Haga pentu declararea genocidului și a crimelor de război săvârșite de Rusia și comandatede Putin în Ucraina.

În discursul său la ONU, Zelenski a cerut din nou pedepsirea Rusiei pentru crime de război.

Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. Deși există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanții pe care Națiunile Unite trebuie să le garanteze? Aș dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizației noastre? Scopul ei este menținerea păcii. Și acum Carta ONU a fost încălcată literalmente, începând cu articolul 1. Ce rost au toate celelalte articole?”, a spus președintele Ucrainei.

Votul de joi vine după ce la sfârșitul săptămânii trecute au fost dezvăluite ororile produse de soldații ruși pe teritoriul ucrainean. Sute de cadavre au fost descoperite în mai multe orașe din care se retrag rușii, ultimele atrocități descoperite fiind cele din orașul Bucha din regiunea Kiev.

„Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului este o farsă și este greșită”, a declarat și ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, de la București, unde s-a aflat luni, 4 aprilie.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI