Război în Ucraina, ziua 83. Bază militară aflată la 15 km de granița cu Polonia, lovită de rachetele lui Putin

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Ucraina a intrat în ziua 83 a războiului. Potrivit presei internaţionale, noaptea trecută, mai multe autocare cu militari au plecat din Azovstal. Nu s-a precizat exact numărul total al soldaţilor care au ieşit din uzină şi nici sub cea formă au fost evacuaţi, însă tot presa anunță că ar fi vorba despre aproximativ 260 de soldați. O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 km de granița cu Polonia a fost vizată, la primele ore ale zilei, de un atac cu rachete rusești. 

Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 grav răniți, au fost evacuați, luni, din uzina asediată Azovstal, a anunțat ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

Într-o declarație video difuzată luni noapte, Hanna Maliar a precizat că, împreună, Ministerul Apărării, Forțele Armate ale Ucrainei, Garda Națională și Serviciul de Grăniceri au lansat o operațiune de salvare a apărătorilor orașului Mariupol blocați în complexul metalurgic Azovstal. 

„53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse.

Hanna Maliar precizează că urmează să aibă loc apoi „un schimb” de prizonieri. 

„Cât despre apărătorii care au rămas încă pe teritoriul complexului Azovstal, eforturi comune de salvare a lor sunt efectuate de instituțiile menționate anterior”, a mai spus ea.

O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost vizată la primele ore ale zilei de astăzi de un atac cu rachete ruseşti. Acest lucru a fost anunţat de Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Lviv. 

O sursă CNN a raportat că a văzut apărarea antiaeriană aprinsă în direcţia instalaţiei militare Yavoriv, ​​la aproximativ 40 de kilometri distanţă de oraşul din care s-au auzit explozii. 

Yavoriv a fost vizat de cel puţin trei ori de la începutul războiului.

Peste 30 de persoane au fost ucise în primul atac din 13 martie. Locurile din Lvov au fost, de asemenea, lovite de atacuri cu rachete ruseşti de la începutul invaziei, inclusiv o fabrică de piese de avioane, un depozit de combustibil şi mai multe substaţii electrice.

Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, la sud de Harkov, ucigând două persoane şi rănind alte nouă ca urmare a bombardamentelor asupra unui spital din Severodoneţk, transmite BBC, citând preşedinţia Ucrainei. Cu toate acestea, forţele ruse au făcut puţine progrese, autorităţile ucrainene spunând că intensitatea bombardamentelor asupra oraşului din nord-estul Harkiv s-a „redus semnificativ” iar trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI