Secetă în Italia – stare de urgență decretată în 5 regiuni

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni.

 

Cabinetul a aprobat instituirea stării de urgenţă în Emilia-Romagna, Friuli-Veneţia Giulia, Lombardia, Veneto şi în Piemont până la 31 decembrie, a anunţat guvernul într-un comunicat.

Peninsula Italică se confruntă cu un val de căldură neobişnuit de timpuriu însoţit de lipsa precipitaţiilor, în special în câmpia agricolă a fluviului Po, lovită de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

 

Starea de urgenţă are ca scop să acorde „mijloace şi competenţe extraordinare” pentru a asigura punerea în practică a intervenţiilor urgente necesare garantării siguranţei publice, reparării daunelor suportate de bunurile publice şi private şi condiţiilor normale de viaţă ale populaţiei.

Potrivit celui mai mare sindicat agricol din ţară, Coldiretti, seceta ameninţă peste 30% din producţia agricolă naţională şi jumătate din fermele din câmpia fluviului Po, unde se produce în special şunca de Parma.

 

Lacurile Maggiore şi Garda au niveluri de apă sub normal pentru această perioadă a anului, în timp ce mai la sud nivelul râului Tibru care curge prin Roma a scăzut şi el.

Fluviul Po reprezintă cel mai mare rezervor de apă din peninsulă, o mare parte a acesteia fiind folosită de agricultori.

În ultimele zile, mai multe municipalităţi au anunţat măsuri restrictive: Verona, un oraş de un sfert de milion de locuitori, a raţionalizat astfel utilizarea apei potabile, în timp ce Milano a decis să-şi închidă fântânile decorative.

O altă consecinţă a secetei: producţia de energie hidroelectrică a scăzut semnificativ, în condiţiile în care instalaţiile hidroelectrice, situate în cea mai mare parte în masivele muntoase din nordul Italiei, produc aproape 20% din energia din această ţară.

 

Acest anunţ intervine la o zi după moartea a cel puţin şapte persoane în prăbuşirea unui gheţar în Alpii italieni, „fără îndoială” legată de încălzirea globală, potrivit premierului Mario Draghi. 

Sursa: Realitatea Din Italia

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI