Război Ucraina. RISC de scurgeri radioactive și de hidrogen la centrala nucleară Zaporojie după noi atacuri rusești

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Risc uriaș de curgeri radioactive la centrala nucleară din Zaporojie. Noile bombardamente au provocat un incendiu și riscul scurgerilor de hidrogen și pulverizare de substanțe radioactive este la limite înalte. 

Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu, relatează AFP.

Trupele ruseşti au bombardat zona „în mai multe rânduri în cursul ultimei zile”, a afirmat sâmbătă pe Telegram compania naţională ucraineană Energoatom.

„Consecinţă a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost avariată şi există riscuri de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive”, a declarat operatorul ucrainean, informând despre un „risc crescut de incendiu”.

Potrivit operatorului, de la amiaza zilei de sâmbătă (09:00 GMT), centrala „funcţionează cu riscul de a încălca normele de securitate în materie de radiaţii şi incendiu”.

La rândul său, Rusia acuză Ucraina că ar fi tras 17 obuze asupra incintei centralei, cea mai mare din Europa, în cursul ultimelor 24 de ore. „Patru au căzut pe acoperişul clădirii, unde se află 168 de ansambluri de combustibil nuclear american de la firma WestingHouse”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că alte obuze au căzut la 30 de metri de un depozit de combustibil uzat şi în apropierea altuia, care conţine „combustibil proaspăt”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit ministerului rus, armata ucraineană ar executa aceste tiruri din împrejurimile oraşului Marganeţ (Marhanet), situat în faţa centralei pe malul opus al fluviului Nipru şi aflat în continuare sub controlul Kievului. Informația nu a putut fi verificată in mod independent, precizează AFP.

Centrala din Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare nucleare ucrainene, a fost preluată sub control de trupele ruse la începutul lunii martie, la scurt timp după lansarea invaziei în 24 februarie, şi se află aproape de linia frontului în sudul ţării.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamentele efectuate în apropierea complexului, lângă oraşul Energodar, pe fluviul Nipru, şi de punerea centralei în pericol.

În ultimele săptămâni, centrala din Zaporojie constituie obiectul unei îngrijorări crescânde a ţărilor occidentale. ONU a cerut încetarea oricărei activităţi militare în împrejurimile acesteia, în timp ce în faţa existenţei unui „risc real de catastrofă nucleară”, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cere să i se permită accesul la acest obiectiv.

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI