Sărbătoare 16 ianuarie. Mari sfinți ai ortodoxiei sunt cinstiți de credincioși

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Sărbătoare importantă în data de 16 ianuarie în calendarul ortodox din țara noastră.

Ortodoxe
Cinstirea lanţului Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Danact citeţul

Greco-catolice
Cinstirea lanţului Sf. Apostol Petru

Romano-catolice
Sf. Marcel I, pp.

În ziua de 16 ianuarie este cinstit de către Biserică lanţul Sfântului Apostol Petru şi este pomenită minunea eliberării sale din temniţă.

Pescar din localitatea Betsaida, Sfântul Apostol Petru (Simon) este fratele Sfântului Apostol Andrei. Mântuitorul Hristos l-a chemat la apostolie mai întâi pe Sfântul Apostol Andrei, iar mai apoi a venit şi fratele acestuia, Simon (Petru): „Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan (Botezătorul) şi veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: Am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte: Hristos)” (Ioan 1, 40-41).

Sfântul Apostol Petru a fost închis de regele Irod (Agripa), în timpul sărbătorii Azimelor (Paştele mozaic), în anul 42. Eliberarea sa este descrisă în cartea „Faptele Apostolilor”, cuprinsă în Sfânta Scriptură: „Şi iată un înger al Domnului a venit deodată, iar în cameră a strălucit lumina. Şi lovind pe Petru în coastă, îngerul l-a deşteptat, zicând: Scoală-te degrabă! Şi lanţurile i-au căzut de la mâini”. (Fap. Ap. 12-7)

Lanţurile cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru şi care au ros trupul său au luat putere tămăduitoare, iar cel ce se atingea de aceste lanţuri se vindeca de boli şi se sfinţea. Pentru puterea lor vindecătoare au fost păstrate de credincioşii din Ierusalim, trecând de la unii la alţii, până când patriarhul Iuvenalie le-a dăruit împărătesei Evdochia, soţia împăratului Teodosie cel Mic (408-450).

De aici, unul dintre lanţuri a ajuns la Roma, la fiica împărătesei Evdochia, Eudoxia, care era căsătorită cu împăratul Imperiului Roman de Apus, Valentinian al III-lea (424-455). (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI