Câți civili au murit în războiul din Ucraina. ONU estimează la 7.000 numărul victimelor

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Peste 9.000 de civili, inclusiv 453 de copii, au fost ucişi în Ucraina de la invazia Rusiei, în februarie anul trecut, a declarat marţi, la forumul economic de la Davos, un consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt, informează Reuters.

„Am înregistrat 80.000 de infracţiuni comise de invadatorii ruşi şi peste 9.000 de civili au fost ucişi, inclusiv 453 de copii”, a declarat Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.

„Nu vom ierta niciun (act de) tortură sau vreo viaţă luată. Fiecare criminal va fi tras la răspundere”, a spus el, reiterând că Ucraina doreşte un tribunal internaţional special pentru judecarea liderilor politici ruşi şi vrea să obţină reparaţii pentru distrugerile provocate de invazia Rusiei.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat luni că peste 7.000 de civili au fost ucişi în Ucraina de la invadarea Rusiei.

„Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost provocate de utilizarea armelor explozive de mare amploare, inclusiv focuri de artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, rachete şi lovituri aeriene”, a precizat într-un comunicat organismul ONU, care a constatat că cele mai multe decese civile au avut loc în zonele din Ucraina controlate de Kiev – 6 536 de morţi, faţă de 495 înregistrate în zonele controlate de Rusia.

Biroul ONU pentru drepturile omului consideră că numărul real al victimelor este „considerabil mai mare”, în condiţiile în care multe informaţii sunt greu de obţinut şi de confirmat, dar s-a ferit să atribuie responsabilitatea pentru victimele civile.

Atât Moscova, cât şi Kievul neagă că ar fi vizat civili în atacurile lor.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI