Premierul ucrainean anunţă negocieri şi un summit Ucraina-UE, vineri, la Kiev

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Premierul ucrainean Danîs Şmîhal confirmă marţi organizarea unui summit Ucraina-Uniunea Europeană (UE) – vineri -, la Kiev, la o zi după ”consultări interguvernamentale” între Kiev şi Comisia Europeană (CE), care vor avea loc ”pentru prima oară în istoria noastră”, relatează AFP.

”Faptul că acest summit se ţine la Kiev este un semnal puternic adresat att partenerilor noştri, cât şi inamicilor noştri”, subliniază Şmîhal într-o reuniune guvernamentală.

Şeful Guvernului de la Kiev declară că ”aşteaptă de la summit o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre de integrare europeană”.

Este vorba despre ”două evenimente extrem de importante privind integrarea europeană a Ucrainei”, subliniază el.

Negocierile de joi şi summitul de vineri urmează să permită ”UE să creadă în vioctoria Ucrainei”, ”susţinându-ne înaintarea rapidă către aderarea la UE”, subliniază Denîs Şmîhal.

”Pentru inamici, este un semnal cu privire la inutilitatea eforturilor lor de a semăna discordie în coaliţia care susţine Ucraina şi de a ne face să eşueze integrarea euro-atlantică”, subliniază el, în contetul în care Rusia şi-a justificat invazia Ucrainei prin riscul pe care-l reprezintă, în opinia sa, o eventuală apropiere a Kievului de NATO.

Denîs Şmîhal subliniază că ”noi vrem să creăm o foaie de drum detaliată a modului în care să parcurgem drumul integrării europene cât mai rapid posibil”.

El evocă accesul la piaţa unică europeană ca ”fundamental important” pentru Kiev, în contextul în care economia ucraineană s-a prăbuşit de un an.

La sfârşitul lui iunie 2022, Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană – un gest simbolic puternic, la patru luni după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina.

Această procedură poate, însă, dura ani de zile până să fie finalizată.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI