Comisia Europeană: UE mobilizează asistenţă de urgenţă suplimentară pentru Siria şi Turcia, după cutremur

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Comisia Europeană precizează că, în urma cutremurului devastator care a afectat săptămâna trecută atât Siria, cât şi Turcia, UE continuă să depună eforturi pe toate fronturile pentru a le oferi asistenţă de urgenţă ambelor ţări.

Astfel, pentru Siria, capacitatea de răspuns umanitareuropean le oferă ajutor rapid persoanelor afectate de cutremur, fiind mobilizate stocurile UE din Italia şi Dubai pentru furnizarea de provizii de urgenţă, arată comunicatul de presă al Executivului european.

Proviziile de urgenţă includ articole precum corturi de iarnă, radiatoare, pături, apă, produse sanitare şi de igienă şi seturi de bucătărie.

Sursa citată mai spune că ajutorul va fi distribuit atât în zonele controlate de guvern împreună cu Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), cât şi în zonele care nu sunt controlate de guvern din nord-vestul Siriei, în cooperare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

În plus, Comisia Europeană analizează oportunităţile existente pentru o abordare de tip „Echipa Europa”, colaborând cu statele membre pentru a mobiliza adăposturi din stocurile acestora.

De asemenea, prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE (EUCPM),10 ţări europene (Austria, Bulgaria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, România, Slovenia şi Norvegia) au oferit poporului sirian mii de corturi, pături, saci de dormit, saltele, paturi, generatoare, radiatoare, medicamente, produse alimentare, îmbrăcăminte de iarnă, măşti etc. Doi ofiţeri de legătură ai Centrului de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) vor fi trimişi astăzi la Beirut pentru a sprijini coordonarea asistenţei pe care UE o oferă Siriei. Aceasta se adaugă unei sume iniţiale suplimentare de 3,5 milioane EUR sub formă de asistenţă umanitară, menită să acopere nevoile cele mai urgente, precum numerar pentru adăpost şi produse nealimentare, apă şi salubritate, sănătate şi operaţiuni de căutare şi salvare.

Totodată, pentru Turcia, după cum a subliniat duminică preşedinta CE Ursula von der Leyen în convorbirea sa telefonică cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, executivul european va mobiliza sprijin suplimentar şi va răspunde cererii de asistenţă a Turciei. 21 de state membre ale UE şi trei state participante la EUCPM au oferit deja un total de 38 de echipe – Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania, împreună cu Albania, Muntenegru şi Serbia.

Prin urmare, în total, ţările europene au oferit 1.652 de salvatori şi 105 câinide căutare.

De asemenea, Comisia Europeană canalizează asistenţa sub formă de articole pentru adăposturi de urgenţă din partea a 12 state membre ale UE, care oferă unităţi de cazare de urgenţă din rezerva rescEU găzduite de Suedia, precum şi mii de corturi şi paturi găzduite de România; acestea urmează a fi trimise în Turcia, conform sursei menţionate.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI