De ce a „tăiat” Elon Musk internetul pentru armata ucraineană. „Nu vrem Al Treilea Război Mondial”

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Elon Musk a explicat de ce a „tăiat” internetul pentru armata ucraineană. CEO-ul SpaceX a dezvăluit motivul din spatele recentei restricții impuse de companie în ceea ce privește utilizarea de către forțele de la Kiev a serviciului său de internet prin satelit pentru controlul dronelor. 

Elon Musk, despre motivul pentru care a „tăiat” internetul pentru armata Ucrainei 

Un fost astronaut NASA a cerut ca SpaceX să restabilească accesul deplin la internet pentru armata Ucrainei. Însă, Elon Musk a răspuns acestei cereri, duminică seara, pe Twitter, explicând motivul din spatele acestei restricții. 

„Starlink (constelația de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit, n.r.) este coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, în special pe front, unde aproape toate celelalte conexiuni la internet au fost distruse. Dar nu vom permite escaladarea conflictului care poate duce la Al Treilea Război Mondial”, a scris Elon Musk pe Twitter. 

Compania spațială americană, fondată de antreprenorul miliardar, a folosit serviciul său de internet prin satelit Starlink pentru a menține Ucraina online încă de la începutul războiului, în condițiile în care infrastructura ucraineană a fost grav afectată de atacurile rusești, conform politico.eu. 

Președintele SpaceX, despre forțele ucrainene 

La rândul său, președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat, săptămâna trecută, că serviciul, ce a fost folosit de forțele ucrainene pentru a controla dronele, „nu a fost niciodată menit să fie transformat în armă”. El a adăugat că societatea a luat măsuri pentru a limita utilizarea acestuia, fără să precizeze, însă, ce măsuri au fost luate. 

„Ucrainenii au folosit-o în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord”, a spus Gwynne Shotwell. 

Măsura luată de SpaceX, criticată în Ucraina 

Această măsură ce a fost luată de SpaceX a fost criticată în Ucraina. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis pe Twitter că firmele trebuie să decidă dacă sunt de partea Ucrainei și a „dreptului la libertate” sau de partea Rusiei și a „dreptului” acesteia de a ucide și de a cuceri teritorii. 

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a spus că nu au existat „probleme” cu terminalele Starlink în Ucraina până în prezent. Oficialul a adăugat că acestea „salvează zilnic mii de vieți”. 

Elon Musk le-a cerut Statelor Unite să achite nota de plată 

Într-un alt comentariu pe care l-a publicat duminică pe Twitter, Elon Musk a precizat că terminalele de internet ale SpaceX au fost „destinate uzului privat, nu militar”, dar că firma nu și-a „exercitat drepturile de a le opri”. 

„Încercăm din greu să facem ceea ce trebuie, unde ceea ce trebuie este o întrebare morală extrem de dificilă”, a adăugat Elon Musk, care a folosit adesea Twitter pentru a-și face cunoscute părerile referitoare la războiul din Ucraina. 

În luna octombrie, Elon Musk a publicat mai multe mesaje ce preluau puncte de discuție ale Kremlinului, prezentându-le ca fiind un plan de pace. Mai târziu în aceeași lună, miliardarul a declarat că nu mai este dispus să plătească pentru terminalele Starlink din Ucraina și i-a cerut Departamentului american al Apărării să plătească în schimb nota de plată. 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI