Marea Britanie şi-a actualizat strategia de politică externă: Londra îşi propune să ajute mai mult Republica Moldova

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Londra şi-a actualizat luni strategia de politică externă, avertizând că securitatea Marii Britanii depinde inclusiv de rezultatul războiului din Ucraina, iar în condiţiile în care Rusia şi China ar putea provoca o tulburare a ordinii mondiale existente, printre măsurile luate în considerare pentru a contracara aceasta figurează inclusiv un ajutor sporit acordat Republicii Moldova, arată Reuters.

Marea Britanie a publicat luni o actualizare a cadrului său de politică externă, în care a anunţat creşteri ale cheltuielilor pentru apărare şi a catalogat China drept o „provocare”, în timp ce Rusia este considerată drept cea mai acută „ameninţare” la adresa securităţii Marii Britanii.

Actualizarea proiectului britanic de securitate şi politică internaţională, publicat luni, avertizează asupra parteneriatului tot mai strâns al Chinei cu Rusia şi asupra cooperării tot mai mari a Moscovei cu Iranul, în urma invaziei din Ucraina. Integrated Review (IR) şi-a înăsprit limbajul şi poziţionarea faţă de Beijing şi Moscova faţă de versiunea de acum doi ani, notează Reuters.

„Ceea ce nu a putut fi prevăzut pe deplin în 2021 a fost ritmul schimbărilor geopolitice şi amploarea impactului acestora asupra Regatului Unit şi a poporului nostru”, arată premierul Rishi Sunak într-un preambul la prezentarea conceputului revizuit de politică externă şi de securitate.”De atunci, invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, transformarea aprovizionării cu energie şi alimente într-o armă şi retorica nucleară iresponsabilă, combinate cu poziţia mai agresivă a Chinei în Marea Chinei de Sud şi în Strâmtoarea Taiwan, ameninţă să creeze o lume definită de pericol, dezordine şi diviziune”, avertizează premierul britanic.

CHINA, O PROVOCARE PENTRU ORDINEA MONDIALĂ

În documentul britanic, China este văzută ca o „provocare” la adresa a ceea ce „defineşte o epocă pentru ordinea mondială”. Însă decizia de a nu descrie în continuare China ca fiind o „ameninţare” este de natură să-i dezamăgească pe mulţi politicieni din Partidul Conservator al premierului Rishi Sunak. Aceştia consideră, de asemenea, că promisiunea sa de a aloca 5 miliarde de lire sterline (6 miliarde de dolari) în plus pentru apărare, în special pentru a sprijini Ucraina, este insuficientă şi lasă Marea Britanie vulnerabilă, menţionează Reuters.

„Alunecăm spre un nou Război Rece. Ameninţările sunt în creştere. Şi totuşi, iată-ne aici, rămânând la un buget pentru timp de pace”, a comentat în parlament Tobias Ellwood, deputat conservator şi preşedinte al Comisiei pentru apărare.

Când a fost publicată pentru prima dată în 2021, IR a descris China ca fiind un „concurent sistemic”. Documentul actualizat spune: „China, sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), reprezintă o provocare sistemică la adresa a ceea ce defineşte o epocă, cu implicaţii pentru aproape fiecare domeniu al politicii guvernamentale şi pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor britanici”.

De asemenea, este inclusă o referire directă la Taiwan, care nu fusese prezentă anterior. China „a urmărit o modernizare militară rapidă şi netransparentă, cu noi investiţii uriaşe, a militarizat insulele disputate din Marea Chinei de Sud şi a refuzat să renunţe la utilizarea forţei pentru a-şi atinge obiectivele în ceea ce priveşte Taiwanul” – se arată în document.

Actualizarea IR a fost publicată în timp ce premierul Rishi Sunak se afla la San Diego pentru a conveni cu preşedintele american Joe Biden şi cu premierul australian Anthony Albanese următorii paşi în cadrul acordului de apărare AUKUS. Din cheltuielile suplimentare ale Marii Britanii în domeniul apărării, 3 miliarde de lire sterline vor merge către proiecte nucleare, inclusiv ajutorul acordat Australiei pentru a construi pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară, parte a eforturilor de a contracara China în Indo-Pacific.

 

Deşi a subliniat că Marea Britanie îşi va intensifica măsurile de protecţie a securităţii naţionale, guvernul spune că ar prefera o mai bună cooperare şi înţelegere cu Beijingul, recunoscându-i puterea economică. „Dar credem că acest lucru va depinde de alegerile pe care le va face China şi va fi mai greu, dacă tendinţele spre un autoritarism şi o mai mare asertivitate peste hotare vor continua”, a spus acesta.

Printre alte măsuri, Marea Britanie a creat o Autoritate Naţională de Protecţie a Securităţii, care face parte din agenţia de informaţii MI5, pentru a ajuta întreprinderile şi instituţiile să respingă ameninţările de stat, în special din partea Chinei.

AMENINŢAREA RUSĂ, CEA MAI ACUTĂ

Deşi a afirmat că tensiunile din Indo-Pacific „ar putea avea consecinţe globale mai mari decât conflictul din Ucraina”, Marea Britanie consideră că Rusia rămâne în continuare cea mai acută ameninţare. „Ceea ce s-a schimbat este că securitatea noastră colectivă este acum intrinsec legată de rezultatul conflictului din Ucraina”, menţionează documentul.

Marea Britanie şi alte ţări occidentale şi-au sporit promisiunile de ajutor militar pentru Ucraina în acest an, incluzând tancuri şi vehicule blindate, precum şi de arme cu rază de acţiune mai lungă.

Pe de altă parte, aliaţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de sprijinul pentru Rusia care ar putea fi oferit de China şi Iran.

„Parteneriatul tot mai profund al Chinei cu Rusia şi cooperarea crescândă a Rusiei cu Iranul în urma invaziei Ucrainei sunt două evoluţii deosebit de îngrijorătoare”, subliniază documentul britanic.

În condiţiile în care Sunak se află sub presiune pentru a face mai mult pentru a ajuta Ministerul Apărării să combată inflaţia şi să înlocuiască armele trimise în Ucraina, două miliarde de lire sterline vor fi destinate refacerii şi creşterii stocurilor convenţionale şi investiţiilor în infrastructura de muniţii.

PUNCTELE-CHEIE ALE CONCEPTULUI BRITANIC DE POLITICĂ EXTERNĂ

Marea Britanie face apel la Rusia şi China într-o revizuire actualizată a politicii externe

RUSIA

Marea Britanie numeşte Rusia drept principala ameninţare regională şi arată că cea mai mare prioritate de securitate este găsirea unor modalităţi de a sprijini Ucraina în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Noua strategie faţă de Rusia se va concentra pe negarea oricărui beneficiu al acesteia de pe urma invadării Ucrainei, pe contracararea influenţei „maligne” a Rusiei la nivel global şi pe degradarea capacităţilor ţării care ameninţă Marea Britanie, inclusiv prin împiedicarea accesului la tehnologie şi materiale critice.

Marea Britanie spune că intensificarea cooperării Rusiei cu China şi Iranul în urma invaziei Ucrainei reprezintă evoluţii deosebit de îngrijorătoare.

Documentul arată că securitatea colectivă a Marii Britanii este acum intrinsec legată de rezultatul conflictului din Ucraina.

COOPERAREA CU MOLDOVA, PRINTRE MODALITĂŢILE DE A CONTRACARA MOSCOVA

De asemenea, Marea Britanie are de gând să-şi intensifice angajamentul cu Moldova şi cu ţările din Caucazul de Sud, Balcanii de Vest şi Asia Centrală pentru a creşte rezistenţa la interferenţele ruseşti.

„Contestarea influenţei maligne a Rusiei pe scena mondială. Aceasta va include demascarea dezinformării ruseşti, colaborarea cu parteneri din întreaga lume pentru a reduce dependenţele faţă de Rusia şi diminuarea capacităţii sale de coerciţie şi a posibilităţilor sale de a transforma în arme bunuri precum energia şi produsele alimentare. De asemenea, ne vom intensifica angajamentul faţă de Moldova, Caucazul de Sud, Balcanii de Vest, Asia Centrală şi Mongolia pentru a le spori prosperitatea, securitatea şi rezistenţa la ingerinţele ruseşti” – scrie în documentul britanic.

CHINA

China reprezintă o „provocare care defineşte o epocă”, cu implicaţii pentru aproape toate domeniile politicii guvernamentale şi pentru viaţa britanicilor.

Marea Britanie ar trebui să colaboreze cu China în domenii de interes comun, cum ar fi schimbările climatice şi stabilitatea financiară globală, dar pentru prima dată îşi exprimă îngrijorarea cu privire la abordarea sa faţă de Taiwan.

Marea Britanie este îngrijorată de ceea ce consideră a fi o ameninţare sporită din partea Chinei: militar – în Marea Chinei de Sud; consolidarea parteneriatului cu Rusia în urma invaziei din Ucraina; şi refuzul de a renunţa la utilizarea forţei pentru a obţine „reunificarea” cu Taiwanul.

Revizuirea de politică externeă precizează că cele trei linii generale ale noii sale strategii faţă de China vor fi: protejarea securităţii naţionale, inclusiv a infrastructurii şi a lanţurilor de aprovizionare; alinierea cu aliaţii pentru a limita influenţa Chinei; şi angajarea, acolo unde aceasta este în concordanţă cu interesele sale.

BANI ÎN PLUS LA BUGETUL APĂRĂRII

Guvernul a anunţat cheltuieli suplimentare de 5 miliarde de lire sterline pentru apărare în următorii doi ani financiari, precum şi o ambiţie pe termen mai lung de a investi 2,5% din PIB în apărare, în măsura în care „circumstanţele fiscale şi economice permit acest lucru”.

Din cele 5 miliarde de lire sterline de cheltuieli suplimentare în 2023/24 şi 2024/25, 3 miliarde de lire sterline vor merge către proiecte nucleare de apărare, inclusiv proiecte de submarine şi pentru a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară, în cadrul pactului AUKUS .

Celelalte 2 miliarde de lire sterline vor merge către refacerea şi creşterea stocurilor convenţionale şi către investiţii în infrastructura de muniţii, pe lângă cele 560 de milioane de lire sterline anunţate în acest scop anul trecut, în parte pentru a suplini muniţia care a fost dată pentru a sprijini Ucraina.

TAIWAN

Într-un preambul al documentului, prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că poziţia mai agresivă a Chinei faţă de Taiwan este una dintre cele câteva care ameninţă să creeze o ordine mondială definită de „pericol, dezordine şi diviziune – şi o ordine internaţională mai favorabilă autoritarismului”.

În document, Marea Britanie şi-a reafirmat poziţia conform căreia „problema Taiwanului ar trebui să fie rezolvată în mod paşnic de către oamenii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwanului prin dialog, şi nu prin încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul”.

INIŢIATIVA DE DESCURAJARE ECONOMICĂ

Această iniţiativă, care va avea o finanţare de până la 50 de milioane de lire sterline pe o perioadă de doi ani, are ca scop îmbunătăţirea implementării şi aplicării sancţiunilor pentru a consolida instrumentele diplomatice şi economice cu care Marea Britanie poate răspunde şi descuraja actele ostile.

Marea Britanie va creşte numărul de analişti de securitate disponibili pentru a se asigura că viitoarele măsuri sunt mai ţintite şi au un impact mai mare şi că va analiza actualizarea regimului său de control al exporturilor pentru a aborda transferurile de tehnologii emergente sensibile.

PLANUL NUCLEAR

Recunoscând importanţa crescândă a energiei nucleare pentru nevoile sale de securitate, energie şi economie, Marea Britanie va publica separat o strategie nucleară de apărare în cursul acestui an. Acest plan „va căuta în mod proactiv oportunităţi de aliniere a activităţilor nucleare civile şi de apărare”, prevăzând inclusiv ambiţiile guvernamentale pentru acest sector şi modul în care va asigura competenţele şi forţa de muncă necesare pentru a realiza aceste planuri.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI