Marcel Ciolacu: Din postura de aliat cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, România joacă un rol geostrategic major şi face toate eforturile să sprijine această ţară vecină în războiul provocat de Rusia

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Parlament, că din postura de aliat cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, România joacă un rol geostrategic major şi face toate eforturile să sprijine această ţară vecină în războiul provocat de Rusia. Ne exprimăm aprecierea faţă de eroismul Ucrainei în lupta cu Rusia, a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor.

”Îmi face o deosebită plăcere să vă salut, astăzi, la Bucureşti, atât în calitatea mea de Preşedinte al Camerei Deputaţilor, cât şi de coleg, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. Mă bucur că zilele acestea vă veţi familiariza cu abordarea ţării mele în materie de apărare şi securitate ca aliat riveran Mării Negre. Din postura de aliat cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, România joacă un rol geostrategic major şi face toate eforturile să sprijine această ţară vecină în războiul provocat de Rusia. Ne exprimăm aprecierea faţă de eroismul Ucrainei în lupta cu Rusia”, a spus preşedintele PSD. Ciolacu a arătat că ”am fost şi suntem deplin solidari cu această ţară şi am sprijinit refugiaţii din calea războiului prin numeroase măsuri prompte şi cu o mobilizare fără precedent din partea cetăţenilor români. Acest fapt a fost recunoscut şi apreciat la nivel european şi internaţional”. ”România este un hub major de asistenţă oferită Ucrainei de către NATO, UE şi ţările partenere şi sprijină Ucraina prin toate mijloacele. Aş aminti, în mod special, eforturile ţării mele pentru soluţionarea crizei alimentare generată de blocarea exporturilor de cereale, chiar cu riscul suportării unor costuri semnificative de către fermierii români. Doar ca să vă faceţi o idee, România a asigurat tranzitul a peste 11 milioane de tone de grâne şi produse agricole prin porturile de la Dunăre şi Marea Neagră. Facilitarea acestor exporturi ucrainene a contribuit direct la stabilizarea pieţelor alimentare globale şi la îmbunătăţirea securităţii alimentare”, a arătat liderul PSD. Marcel Ciolacu a menţionat că în acelaşi timp, nu trebuie să pierdem din vedere alţi parteneri afectaţi de războiul din Ucraina, în special Republica Moldova şi Georgia. ”În acest context dificil, România a acordat sprijin substanţial Republicii Moldova pentru a putea să facă faţă multiplelor provocări, cum ar fi: criza energetică, numărul crescut de refugiaţi ucraineni, riscurile de securitate şi rezilienţă. Flancul de Est este esenţial pentru securitatea euro-atlantică, mai ales în acest moment, ceea ce face cu atât mai importantă implementarea în totalitate şi la termenele stabilite a deciziilor Summit-ului NATO de la Madrid”, a arătat Ciolacu. El a mai spus că ”dincolo de acest tablou complicat, avem şi evenimente pe care să le sărbătorim” şi a salutat aderarea Finlandei, care devine oficial stat membru al NATO chiar astăzi. ”În acelaşi timp, îmi exprim, speranţa că Suedia va avea acelaşi parcurs pozitiv. Totodată, remarc cu satisfacţie paşii semnificativi făcuţi de Adunarea Parlamentară a NATO, în aceşti ultimi ani, în sensul creşterii dimensiunii democratice a Alianţei. Aşa cum arată acest război, suntem o comunitate de apărare, dar valori precum democraţia, ordinea internaţională bazată pe reguli, suveranitatea, integritatea teritorială rămân fundamentale pentru statele aliate şi partenerii lor”, a spus Ciolacu.

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI