Zelenski: A fost adoptată o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni ca dovadă a genocidului

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că la Strasbourg a fost adoptată o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni ca dovadă a genocidului.

”Vom continua să lucrăm pentru reîntoarcerea tuturor copiilor ucraineni deportaţi şi pentru pedepsirea Rusiei”, subliniază el.

”Astăzi, a fost un rezultat politic important la Strasbourg, la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. A fost adoptată o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni ca dovadă a genocidului. Aceasta este prima recunoaştere a acestui fapt la un nivel atât de înalt al unei organizaţii internaţionale care reuneşte statele de pe continentul nostru. Practic vorbind, această decizie va ajuta semnificativ eforturile noastre globale de a aduce Rusia şi pe oficialii săi, inclusiv pe şeful statului terorist, în faţa justiţiei pentru genocid şi politici de genocid împotriva Ucrainei”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis joi seară.

”Deportarea copiilor ucraineni este unul dintre elementele complet premeditate ale încercărilor Rusiei de a şterge identitatea poporului nostru, de a distruge însăşi esenţia ucrainenilor. Aceasta este o crimă de genocid deliberată comisă de oficialii ruşi. În acest fel ar trebui calificată atât din punct de vedere politic, cât şi legal”, a continuat preşedintele Ucrainei.

El a menţionat că Prima Doamnă a Ucrainei a vorbit tocmai despre problema copiilor şi a familiilor la PACE.

”Parlamentarii şi diplomaţii noştri au făcut o treabă bună. Şi la toate nivelurile – formal şi informal, cu lideri de state, la niveluri parlamentar, guvernamental, al aplicării legii, în comunitatea legală şi în organizaţii internaţionale şi inter-parlamentare – vom continua să lucrăm pentru reîntoarcerea tuturor copiilor ucraineni deportaţi şi pentru pedepsirea Rusiei. Ştim sigur datele a aproape 20 de mii de copii care au fost luaţi şi râspândiţi în diferite regiuni ale statului diabolic. Dar este evident că asta este doar o parte din acţiunile criminale mult mai ample. Ar putea fi mult mai mulţi astfel de copii”, a spus Zelenski.

El a adăugat că Europa şi lumea au văzut deja diferite deportări şi încercări de exterminare a unor popoare.

”Prin exemplul Rusiei – tragerea la răspundere a acestui stat şi a oficialilor săi vinovaţi de genocid – trebuie să le arătăm celorlate potenţiale surse ale aceluiaşi rău că niciodată nu va fi impunitate. Vor exista sentinţe pentru genocid. Ca şi pentru toate celelalte crime comise de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului nostru”, a subliniat el.

Zelenski a arătat că la Nikolaiev a fost îndepărtat molozul după un atac cu rachetă de noaptea trecută, în care peste 20 de oameni au fost răniţi şi o persoană a murit.

”Rachetele au avariat zeci de case obişnuite şi două instituţii de educaţie. «(rachete – n.r.) Kalibr» împotriva unei şcoli şi a unui colegiu, împotriva clădirilor rezidenţiale”, a spus preşedintele ucrainean.

Seara, un alt atac cu rachete a fost lansat la Kosteantînivka, în regiunea Doneţk, unde au fost avariate o şcoală, un spital şi clădiri rezidenţiale.

”Din păcate, maşinăriei legale a lumii îi ia mult timp să ia avânt. Dar ia avânt. Din păcate, presiunea politică a lumii asupra statului terorist, presiunea sancţiunilor nu a ajuns încă la puterea maximă. Dar ajunge… Dar luptătorii noştri au făcut absolut tot ce este posibil pentru a apăra oamenii şi umanitatea din prima zi a bătăliei. Şi chiar mai mult decât posibilul”, a arătat Zelenski, menţionând mai multe brigăzi ale armatei ucrainene.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI