Regele Charles III va refolosi robele îmbrăcate de bunicul său la încoronarea de sâmbătă

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Regele Charles III va îmbrăca, în timpul încoronării de sâmbătă, hainele grele aurite purtate de strămoşii săi, inspirate de ţinutele religioase şi menite să evoce natura divină a regalităţii, potrivit AFP.

Majoritatea hainelor au fost deja purtate de bunicul lui Charles, regele George al VI-lea, la încoronarea sa în 1937, şi de străbunicul monarhului, regele George al V-lea, în 1911.

Deşi este obişnuit să poarte unele dintre aceste haine istorice, regele va folosi altele din încoronările anterioare „în interesul durabilităţii şi eficienţei”, a explicat Palatul Buckingham.

Iată veştmintele pe care regele Charles le va purta la ceremonie, în ordinea apariţiei. 

 „Roba” – o pelerină lungă brodată în catifea – sunt purtate de monarhi la sosirea la Westminster Abbey. Charles o va purta pe cea pe care o avea George al VI-lea, din catifea purpurie.

Căptuşeala şi dantelă robei de stat au fost păstrate până la încoronare de Ede şi Ravenscroft, cel mai vechi croitor din Londra, care a făcut articole de îmbrăcăminte pentru toate încoronările de la regele William al III-lea şi regina Maria a II-a în 1689.

Suveranul va purta o cămaşă simplă de in alb pentru ungerea sa cu uleiul sfânt, Sfântul Cris.

În latină, Colombium Sindonis este o haină purtată după ungere. Această tunică din in alb, fără mâneci, are un guler simplu închis cu un singur nasture. A fost purtată de regele George al VI-lea.

„Supertunica” este o mantie de mătase aurie strălucitoare cu mâneci lungi, purtată după ceremonia de ungere. Haina a fost confecţionată pentru regele George al V-lea şi a fost purtată şi de regele George al VI-lea, precum şi de regina Elizabeth a II-a în 1953. Cântăreşte în jur de două kilograme.

Stilul său s-a schimbat puţin din epoca medievală şi este inspirat de îmbrăcămintea religioasă. Mătasea este învelită în bucăţi fine de aur.

De asemenea, datând din 1937, „Coronation Sword Belt” este confecţionată din ţesătură brodată cu aur şi are o închizătoare de aur. Este plasată în jurul taliei monarhului, pe „supertunică”.

Catarama centurii are embleme naţionale. Închizătoarea sa este folosită pentru a fixa „sabia ofrandei”, care ar trebui să protejeze binele şi să pedepsească răul. 

Stola lungă şi îngustă de mătase brodată cu aur este purtată pe umerii monarhului.

Este asemănătoare cu stolele purtate de preoţi sau episcopi. 

La fel ca „supertunica”, mantia imperială este o altă haină impresionantă a încoronării. 

Haina lungă, care coboară până la podea, se poartă peste supertunică. A fost creată pentru încoronarea regelui George al IV-lea în 1821 şi va fi cea mai veche haină folosită la ceremonia de sâmbătă.

Este realizată din pânză aurie împletită cu fire colorate. Este închisă la nivelul pieptului printr-o clemă de aur reprezentând un vultur. Motivele de pe mantie reprezintă trandafiri roşii, ciulini albaştri, trifoi verde, flori de crini şi vulturi. Cântăreşte între trei şi patru kilograme. William, fiul cel mare al regelui Charles şi moştenitorul tronului, îl va ajuta pe tatăl său să o îmbrace. 

Monarhul va purta pe mâna dreaptă această mănuşă unică de piele albă, cu care va ţine sceptrul suveranului şi crucea în timpul ceremoniei.

Această mănuşă a fost făcută pentru regele George al VI-lea. Manşeta este brodată cu embleme naţionale precum trandafiri, trifoi, ciulini şi ghinde în fire metalice aurii.

Purtate la ieşirea din mănăstire, veşmintele de ceremonie sunt mai personalizate decât cele de stat purtate la intrarea în biserică.

Regele o va purta pe cea a bunicului său George al VI-lea, în catifea de mătase mov brodată cu aur.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI