Siegfried Mureşan: PPE cere mai multe fonduri europene pentru fermieri şi respinge ţintele privind reducerea pesticidelor şi suprafeţele agricole neexploatate

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Europarlamentarul PNL şi vicepreşedinte al PPE responsabil de politicile agricole Siegfried Mureşan a anunţat că a fost adoptată o rezoluţie, vineri la Adunarea Politică a Partidului Popular European, pentru sprijinirea agricultorilor din România şi din Europa.

„În primul rând, susţinem creşterea alocărilor financiare pentru agricultură în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene. Fermierii din România şi din toate ţările UE au fost puternic afectaţi de inflaţie, de pandemia de COVID-19, dar şi de consecinţele războiului din Ucraina. Pentru mulţi fermieri, costurile au crescut mai mult decât veniturile în ultima perioadă şi misiunea lor de a garanta siguranţa alimentară pe continent a devenit din ce în ce mai grea. Vrem să avem suficiente resurse pentru a sprijini fermierii, pentru a garanta în continuare o hrană de calitate şi la preţuri accesibile în ţările noastre, dar şi pentru a atinge noile obiective privind protejarea mediului”, a explicat Siegfried Mureşan, potrivit unui comunicat de presă.

El a adăugat că PPE vrea să se asigure că în următoarea perioadă nu vor fi luate măsuri care să crească şi mai mult povara de pe urmele fermierilor.

„Ca atare, respingem ţintele propuse de Comisia Europeană privind reducerea pesticidelor în producţia agricolă. Deşi suntem un susţinător al reducerii consumului de pesticide în agricultură, considerăm că propunerea Comisiei, de a reduce acest consum cu 50% în toate ţările membre până în 2030, nu ţine deloc cont de realitatea din teren. În primul rând, aplicarea acestei ţinte va duce la o scădere imediată a producţiei şi veniturilor din agricultură pe care nu ne-o permitem în contextul crizei agricole globale, cu război la graniţele noastre. În al doilea rând, unele ţări vor fi mai dezavantajate decât altele. România, spre exemplu, consumă mult mai puţine pesticide decât alte ţări cu sectoare agricole mai industrializate. Dacă obligi agricultorii români să reducă cu 50% consumul de pesticide, care este oricum mai redus, acestora le va fi mult mai greu să obţină o producţie suficient de mare pentru a se întreţine şi a continua să producă. Ne dorim reducerea pesticidelor în producţia agricolă, fermierii o doresc şi ei, dar aceasta trebuie făcută prin intermediul mai multor măsuri de sprijin în cadrul PAC, care să ţină cont de nevoile şi specificul fermierilor din toate ţările membre şi protejând fermele mici şi medii. Propunem în schimb, creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare care să conducă la noi tehnologii ce vor creşte productivitatea agricolă fără a mai fi nevoie de pesticide”, a completat Mureşan.

Liberalul a mai spus că o altă propunere pe care o respinge este obligativitatea ca 10% din terenul agricol să rămână nelucrat, prevăzută în propunerea de regulament privind restaurarea naturii.

„Ar fi o decizie iresponsabilă să lăsăm o parte din terenul agricol nelucrat în această perioadă de criză agricolă globală”, a mai afirmat eurodeputatul PNL

Acesta a mai precizar că rezoluţia adoptată, vineri, va sta la baza programului electoral al PPE pentru fermieri din următoarele luni şi pentru alegerile europarlamentare din 2024.

„La nivel european, Partidul Popular European a fost singura familie politică ce a susţinut întotdeauna fermierii şi populaţiile din zonele rurale şi le-a oferit respectul cuvenit. Astfel, vom fi şi în următorii ani partidul care apără cu adevărat interesele agricultorilor, a oamenilor din mediul rural şi care luptă pentru garantarea siguranţei alimentare în Europa”, a concluzionat Siegfried Mureşan.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI