Sindicaliștii din aeroporturi pichetează Ministerul Finanțelor

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Membrii celor patru sindicate aeroportuare vor picheta, marţi, timp de două ore, sediul Ministerului Finanţelor, cerând exceptarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) de la aplicarea anumitor măsuri de disciplină fiscală impuse prin Legea 296/2023 şi Ordonanţa de Urgenţă 115/2023.

Astfel, între orele 10:00 – 12:00, Sindicatul Companiei Aeroporturi Bucureşti, Sindicatul Liber Independent Aeroport Băneasa, Sindicatul Aeroporturi Bucureşti şi Sindicatul Aeroportul Henri Coandă vor cere aprobarea Memorandumului pentru exceptarea de la aplicarea măsurilor fiscale privind diminuarea valorii bonurilor de masă şi a neacordării voucherelor de vacanţă pentru salariaţii CNAB, care a fost aprobat de Ministerul Transporturilor, dar nu a primit aviz favorabil din partea Ministerului Finanţelor.

„Mâine, între 10:00 şi 12:00, vom picheta Ministerul Finanţelor, cu toate că am avut semnale negative din partea domnului ministru Boloş. Participăm toate sindicatele care sunt pe aeroport: Sindicatul Companiei Aeroporturi Bucureşti, Sindicatul Liber Independent Aeroportul Băneasa, Sindicatul Aeroporturi Bucureşti şi Sindicatul Aeroportul Henri Coandă. Mâine pichetăm şi vom vedea cum vom continua, ce ne permite Legea dialogului social. O să ne strângem şi o să vedem cum putem să obţinem ce ne-am propus, adică aprobarea memorandumului. Colegii din ţară au început să se mişte. Constanţa a început de vineri purtarea de banderole, va urma Timişoara şi Bacău şi să vedem şi alte aeroporturi care întâmpină aceleaşi probleme. În funcţie de ce se va întâmpla mâine, vom vedea ce acţiuni pregătim. Dacă vom putea să ne întâlnim cu domnul ministru al Finanţelor, va fi foarte bine”, a declarat, pentru AGERPRES, Ştefan Mladin, liderul Sindicatului Companiei Aeroporturi Bucureşti (SCAB).

Membrii SCAB au început protestele din data de 21 februarie, prin afişarea vizibilă a unor banderole cu inscripţia ”PROTEST” pe toată durata programului de lucru, atât la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, cât şi la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu. Aceste banderole urmează să fie purtate pe o perioadă nedeterminată, până la soluţionarea favorabilă a cererilor sindicaliştilor, potrivit unui comunicat al SCAB.

Reprezentanţii sindicatului au semnalat faptul că, în contextul intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin Memorandumuri aprobate de Guvern, mai multe companii naţionale, regii autonome şi/sau societăţi au fost exceptate de la aplicarea anumitor măsuri de disciplină fiscală.

„Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a depus un Memorandum pentru exceptarea de la aplicarea măsurilor fiscale privind diminuarea valorii bonurilor de masă şi a voucherelor de vacanţă primite de salariaţii CNAB, care a fost aprobat de către Ministerul Transporturilor, dar nu a primit aviz favorabil din partea Ministerului Finanţelor”, a precizat SCAB.

Toate sindicatele din cadrul CNAB şi salariaţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti îşi exprimă nemulţumirea pentru această situaţie, din următoarele considerente: CNAB se finanţează integral din surse proprii, inclusiv pentru investiţii, şi nu beneficiază de nicio sumă alocată de la bugetul de stat; CNAB înregistrează profituri în creştere de la an la an, 2023 fiind unul record în acest sens; Ministerul Finanţelor a avizat favorabil, în perioada anterioară, solicitări similare pentru mai multe companii naţionale, regii autonome şi/sau societăţi, dintre care unele înregistrează pierderi financiare cu caracter istoric şi sunt susţinute financiar permanent prin programe şi ajutoare de stat/alocaţii bugetare, unele fiind chiar la limita insolvenţei sau falimentului; creşterea traficului de pasageri peste capacitatea proiectată de procesare, precum şi derularea programului amplu de modernizare a aeroportului conduc la o intensificare a activităţilor desfăşurate de personalul din CNAB, care nu poate fi susţinută prin măsuri ce limitează drepturile angajaţilor.

„În concluzie, nu considerăm că există un argument sustenabil din perspectiva legală ca exceptarea CNAB de la unele prevederi ale Legii nr. 296/2023 să nu fie aprobată! În virtutea respectării preceptelor democratice pe care Guvernul le promovează ca valori esenţiale, privind egalitatea de tratament, oportunităţi egale pentru toţi şi echitate socială, salariaţii CNAB nu pot accepta să fie trataţi discriminatoriu şi ca urmare ne vedem obligaţi să facem apel la toate instrumentele legale pe care Legea dialogului social ni le permite”, au afirmat sindicaliştii.

La rândul său, Sindicatul Aeroportuar Henri Coandă (SAHC) atrage atenţia că salariaţii CNAB nu pot accepta „tratamentul discriminatoriu la care sunt supuşi prin efectele Legii 296/2023, ale Ordonanţei de Urgentă 115/2023 şi prin raportare la memorandumurile aprobate unor companii de stat care, deşi înregistrează pierderi financiare, sunt exceptate de la măsurile de disciplină fiscală – sunt exceptate de la măsurile cu impact social”.

„Legea 296/2023 şi OUG 115/2023 trebuie să ţină cont şi de companiile profitabile din aviaţie, cum este şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti! Personalul specializat din aviaţie nu se găseşte pe toate drumurile şi nu poate fi format de la o zi la alta! În realitate, nu mai aşteaptă nimeni cu expertiză la uşa Companiei să se angajeze, iar România se luptă cu deficit de forţă de muncă specializată”, atenţionează SAHC, într-un comunicat remis AGERPRES.

Sindicatul Aeroportuar Henri Coandă consideră că nu este justă politica Ministerului Finanţelor potrivit căreia indemnizaţia integrală de hrană este dedicată exclusiv salariaţilor al căror nivel salarial este minimal.

„Revendicările noastre: Ministerul Finanţelor să ţină cont de argumentele Memorandumului CNAB! Ministerul Finanţelor să trateze companiile prin raportare la veniturile pe care le aduc la bugetul statului!!! Eliminaţi criteriile plafoanelor salariale întrucât creează inechităţi între salariaţi, sunt discriminatorii şi fără niciun fundament!!! Descurajează profesionalismul, performanţa şi productivitatea!!! Facem apel şi la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii! Apăraţi Aviaţia Civilă, domeniul pe care îl coordonaţi! Intrăm în Air Schengen cu infrastructura aeroportuară!!!”, spun sindicaliştii.

Aceştia îl invită pe ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, să explice salariaţilor aeroporturilor „din ce motiv li se refuză demnitatea unui trai decent”.

„Pe 27.02.2024, îl invităm alături de noi în stradă pe domnul ministru al Finanţelor să explice colegilor noştri care stau în platforma aeroportuară la temperaturi extreme, celor care deszăpezesc iarna pistele aeroportului în regim 24/24 şi nu îşi pot lua concedii de odihnă, celor care asigură întreţinerea infrastructurii aeroportuare, celor care asigură intervenţiile tehnico-operaţionale, celor care asigură operaţiunile speciale în platformă, colegilor care asigură asistenţa medicală a pasagerilor, personalului aeroportuar care intervine în acţiuni de salvare şi stingere a incendiilor, celor care asigură siguranţa şi securitatea aeroportuară, celor care care asigură dirijarea aeronavelor la sol, celor care verifică şi coordonează operaţiunile de terminal, celor care cooperează direct cu instituţiile internaţionale din domeniu – ICAO, ACI, IATA, EASA -, colegilor care asigură asistenţă şi servicii de protocol pasagerilor, colegilor din toate celelalte structuri operative ale aeroportului, colegilor care asigură implementarea cerinţelor din domeniul fiscal, juridic, managementul calităţii, managementul contractelor aeronautice şi/sau non-aeronautice şi tuturor celorlalţi colegi din cadrul CNAB fără de care operaţiunile de aviaţie civilă nu s-ar putea desfăşura în condiţii optime: din ce motiv li se refuză demnitatea unui trai decent, din ce motiv nivelul lor salarial net trebuie diminuat şi aliniat la salariile minime din economie, de ce li s-a tăiat indemnizaţia de hrană şi de ce nu ar trebui să beneficieze şi ei de vouchere de vacanţă (ca să contribuie la turismul românesc), de ce, după 40 de ani de muncă în aviaţie, cu ocazia pensionării nu mai pot beneficia de drepturile oferite de Contractul Colectiv de Muncă, de ce li se pot diminua/tăia drepturi negociate prin CCM, prin punerea în aplicare a Legii 296/2023/OUG nr. 115/2023, în condiţiile în care se aduce atingere prevederilor art. 41-Munca şi protecţia socială a muncii, alin. (5) din Constituţia României?! Sindicatul Aeroportuar Henri Coandă nu renunţă! Vom continua acţiunile sindicale împreună cu camarazii noştri afiliaţi la Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi cu celelalte federaţii şi sindicate din aviaţie”, a avertizat SAHC. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI