Serviciile de spionaj spun că Rusia are capacitatea să continue războiul încă cel puțin doi ani

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Războiul din Ucraina continuă în ziua cu numărul 744. Conform informațiilor unui serviciu secret dintr-un stat NATO, Rusia are capacitatea de a continua conflictul de la granița României încă cel puțin 2 ani de zile.

UPDATE 10:50 – MAE nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale desfăşurate de autorităţile ruse în teritoriile ucrainene

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale organizate de autorităţile ruse în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol.

„În perioada 15 – 17 martie 2024, au loc alegeri prezidenţiale în Federaţia Rusă. Autorităţile ruse au anunţat organizarea scrutinului şi în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar de Federaţia Rusă începând cu anul 2014. Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte şi nu va recunoaşte legitimitatea alegerilor menţionate desfăşurate în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, care sunt părţi integrante ale Ucrainei. De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de MAE.

UPDATE 9:43 – Kievul și Moscova spun că au doborât zeci de drone inamice

Ucraina şi Rusia au declarat că au doborât zeci de drone inamice în noaptea de joi spre vineri, în timp ce ambele părţi au lansat atacuri nocturne asupra unor ţinte din spatele liniilor frontului, relatează AFP.

Conform forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat în cursul nopţii 37 de drone explozive iraniene Shahed şi trei rachete asupra teritoriului ucrainean.

„Ca urmare a operaţiunilor de luptă, 33 de (drone) Shahed au fost doborâte” în regiunile Kirovograd (centru), Odesa, Herson, Mikolaiv (sud) şi Harkov (nord-est), au transmis forţele aeriene pe Telegram.

În regiunea Harkov, care a fost supusă frecvent atacurilor de artilerie, rachete şi drone, cinci persoane, între care şi un copil de trei ani, au fost rănite într-un atac, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, care a postat pe contul său Telegram fotografii în care se văd magazine cu ferestre explodate şi un crater lângă o clădire rezidenţială.

La Moscova, Ministerul Apărării a informat că a interceptat 16 drone ucrainene în zorii zilei de vineri. Cincisprezece dintre ele au fost distruse în regiunea sudică Volgograd, care se află la aproximativ 300 de kilometri de liniile frontului din estul Ucrainei.

UPDATE

Sunt mai multe motive care indică faptul că războiul din Ucraina va fi purtat de Rusia încă cel puțin doi ani.

Evaluarea aparține serviciilor de spionaj din Lituania, țară aflată, alături de celelalte state baltice, în vizorul Moscovei în perspectiva extinderii conflictului dincolo de granițele NATO.

Un raport întocmit de Departamentul de Contrainformații al Securității Statului și de Serviciul de Informații și Securitate din Ministerul lituanian al Apărării menționează prețul ridicat al țițeiului la nivel global, mecanismele de eludare a sancțiunilor internaționale și investițiile statului rus într-o economie transformată din mers pentru un război de anduranță.

Toate acestea oferă Moscovei suficiente resurse pentru a continua agresiunea armată în Ucraina la intensitatea actuală în perioada următoarelor 24 de luni, cel puțin, se arată în documentul citat de agenția Reuters.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI