Exclusiv! Rareș Bogdan solicită implicarea Uniunii Europene în Afganistan

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Uniunea Europeană are ca scop și implicarea pe criterii umanitare în zone non-UE. Având în vedere acest deziderat și cunoscând evoluția social-politică din Afganistan, eurodeputatul Rareș Bogdan a făcut declarații cu privire la rolul UE în Afganistan în perioada următorilor ani, după retragerea NATO, ce va avea loc până la 11 septembrie 2021. Această dată marchează simbolic împlinirea a zece ani de la nefericitul atentat în urma căruia s-au prăbușit Turnurile Gemene.

Eurodeputatul român a punctat câteva aspecte foarte importante pe care Uniunea Europeană trebuie să le aibă în vedere cu privire la Afganistan: „Afganistanul se află într-un moment critic, la confluența dintre o situație internă fragilă, deteriorarea situației în materie de securitate, impasul de facto al negocierilor de pace intra-afgane și decizia trupelor SUA și NATO de a se retrage până la 11 septembrie 2021. Din această cauză pot rezulta noi incertitudini, mai puțină stabilitate, pericolul intensificării conflictelor interne și un vid care, în cel mai rău caz, va fi umplut de talibani.
Condamn cu tărie asasinatele cu țintă precisă îndreptate împotriva activiștilor, lucrătorilor din mass-media, educatorilor, medicilor, judecătorilor și funcționarilor guvernamentali afgani. Din această perspectivă, situația este îngrijorătoare pentru această țară și pentru trăinicia progreselor și realizărilor sociopolitice din ultimii 20 ani.
Dezvoltarea pe termen lung a Afganistanului va depinde de o clasă politică responsabilă, de buna guvernanță, de garantarea securității umane durabile, inclusiv de reducerea sărăciei și de crearea unor oportunități de muncă, de accesul la servicii sociale și medicale, de educație și de protecția libertăților fundamentale și a drepturilor omului.
Sunt de părere că situația din Afganistan necesită încă îmbunătățiri semnificative, de aceea trebuie făcute toate eforturile pentru a se păstra rezultatelor bune obținute anterior de această țară, inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea drepturilor femeilor, copiilor și minorităților.”

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI