Klaus Iohannis cheamă partidele la Cotroceni. Consultările încep luni la ora 12

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Președintele Klaus Iohannis a convocat, oficial, partidele parlamentare la consultări, după demiterea guvernului Cîțu. Consultările vor avea loc abia săptămâna viitoare, luni. De la ora 12, primul partid chemat la consultări este PNL, urmat de PSD și USR.

Iată și calendarul consultărilor de luni, 11 octombrie 2021

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Șeful statului a lansat un nou atac dur la adresa USR. Klaus Iohannis a declarat că executivul Cîțu a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gândire pentru România.

„Acest guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gandire pentru România. Cum s-a ajuns aici? USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea din motive de ei știute. Pentru USR nu a fost suficient, s-au aliat cu USR și AUR și au dărâmat Guvernul. Voi invita partidele parlamentare la consultări și voi încerca împreună cu cei mai maturi, responsabili să găsim o ieșire din acestă criză. Nu știu dacă prima rundă va duce la o solutie. Eu, personal, sunt total implicat. Nu putem să stăm în plină iarnă, în criză pandemică, fără guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

Imediat a venit și replica lui Dacian Cioloș. Președintele USR îl acuză pe Florin Cîțu că nu a ținut cont de protocolul coaliției, a demis doi miniștri USR PLUS fără consultări și a promovat proiecte care erau în interesul PNL.

Potrivit unor surse politice, președintele Klaus Iohannis ar putea îl desemneze pe Nicolae Ciucă premier. Pe lista șefului statului se mai află și Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor Publice.

Dacă preşedintele Klaus Iohannis va insista să îl desemneze tot pe Florin Cîţu premier, teoretic, Cîțu nu mai poate să ocupe această funcție, pentru că există o decizie a CCR care îl împiedică să facă acest lucru.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI